Slider

Miholjština info

Prvi informativni portal Miholjštine

ODRŽANA 13. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA DONJEG MIHOLJCA

Najviše vremena i pozornosti uzela je točka 2. dnevnog reda – Pitanja, prijedlozi, komentari i mišljenja vijećnika.

Autor:D.Š.
25.05.2023.

Gradsko vijeće Grada Donjeg Miholjca u srijedu (24. svibnja 2023.) je održalo svoju 13. sjednicu. Na dnevnom redu našlo se 14 od 15 točaka dnevnog reda obzirom da je točka 13. Donošenje Zaključka o prihvaćanju Izvješća o stanju u prostoru Grada Donjeg Miholjca za razdoblje od 2018.-2022. godine prebačena na sljedeću sjednicu. Nakon usvajanja zapisnika sa 12. sjednice uslijedila je točka 2. dnevnog reda pitanja, prijedlozi, komentari i mišljenja vijećnika.

Na samom početku točke 2. dnevnog reda, vijećnik Vatroslav Šrajer obratio se Gradskom vijeću u svezi emaila(dopisa) koji je upućen njemu, gradskim vijećnicima i gradonačelniku, a u kojem se traži odgovor u svezi navodne havarije koje je pogodila Grad Donji Miholjac, a koju je kako stoji u dopisu (emailu) uzrokovala tvrtka Kanaan, a istu je policiji prijavila direktorica Miholjačkog vodovoda, Dragana Pnjak. Od vijećnika i gradonačelnika traženo je da se izvijesti građane o kojim razmjerima štete se radi na pročistaču i zagađenju okoliša. – stoji u emailu koji je potpisan kao “Građani grada Donjeg Miholjca”.

Odgovor na pitanje dao je gradonačelnik Goran Aladić koji je rekao da je stvar preuveličana. – Prošle godine u listopadu je došlo do izlijevanja jedne količine jestivog ulja iz tvrtke Kanaan u kanalizaciju ali je kontrolom ulaznih parametara na pročistaču primijećeno da se nešto događa te je odmah blokiran rad pumpe koja vodi od tvrtke Kanaan prema pročistaču i da je o svemu obaviještena inspekcija koja je utvrdila da nije nastalo nikakvo onečišćenje niti okoliša niti vode te je ta stvar od strane Grada i Vodovoda zaključena i nije bilo potrebe uzbunjivati ljude obzirom da je stvar riješena. – rekao je Aladić (Opširnije u audio zapisu)

Audio zapis

Uslijedila su ostala pitanja vijećnika: Po pitanju kanalskih mreža obzirom na oborine pitanje je postavio Dalibor Stanković, jer kanali u Svetom Đurađu su zaštopani obzirom da dubina kanala nije adekvatna što stvara određene probleme jer voda u njima danima leži. Gradonačelnik je rekao da je Grad svjestan tog problema, ali da su mnogi zatrpali kanale te da je najavljeno iz Hrvatskih cesta da će se raditi nova kanalska mreža, ali da nije dobio odgovor zašto se to nije radilo prošle godine, a da je prema najnovijoj informaciji će se graditi prvo od Podravske Moslavine do početka Svetog Đurađa, a onda u II. fazi potez Sveti Đurađ – Podgajci podravski i kako je rečeno graditi će se zatvorena kanalska mreža obzirom da će se graditi nova cesta prema Osijeku te da ako se sada ide u produbljivanje postojećih kanala to će tražiti nove financijske izdatke ali samo za razdoblje do početka gradnje ceste, ali ako je potrebno može se donijeti takva odluka.

Nenad Perić postavio je pitanje vezano za štetu koja je prouzročena izlijevanjem rijeke Drave i da li će biti kakve odštete za štetu koju su pretrpjeli pojedini poljoprivrednici. Pročelnica upravnog odbora za komunalne, gospodarske, društvene i stručne poslove, Sanja Hatvalić rekla je da su zaprimili neke zahtjeve te da su obavijestili predsjednika povjerenstva i da su obišli teren, ali da nema elemenata za proglašenje elementarne nepogode. (Opširnije u audio zapisu)

Audio zapis

Hrvoje pleša nadovezao se na problem kanalske mreže, pitanje sanitarnog čvora te o zakupu poljoprivrednog zemljišta. Aladić je rekao da će se obići teren po pitanju kanala, a što se tiče zakupa poljoprivrednog zemljišta zemljišta prvi dio je poslan u Ministarstvo na odobrenje (102 ha), a kasnije će se ići u rješavanje ostalih parcela.

Pitanje za gradonačelnika u vezi projekata na području grada postavio je Tomislav Špoljarić. – U tijeku je energetska obnova zgrade (DND/Likrob), radi se parkiralište ispred kuglane, što se tiče Tržnice slijedeći tjedan počinju radovi, početkom kolovoza bi započeli radovi na dječjem vrtiću u Rakitovici rekao je Aladić te dodao da se u proteklih godinu dana Grad prijavio na 29 natječaja od koji je obrađeno njih 17 i na 11 se prošlo, a prijavljeno je nekoliko kapitalnih ulaganja kao što su Stadion, Posjetiteljski centar (zgrada kina), energetska obnova zgrade Vukovarska 7 i Vukovarska 9. Također , dobivena je suglasnost za revitalizaciju velikog parka i sufinacirati će se dokumentacija sa cca 157.000€ i nakon toga nadam se kada se dokumentacija napravi da će se ići na natječaj i u projekt. – rekao je Aladić

O ovoj temi i ostalim projektima/biciklistička staza/signalizacija/izgradnja šetnice itd…. opširnije u audiozapisu)

Audio zapis

U nastavku sjednice Vatroslav Šrajer čestitao je na političkim uspjesima predsjedniku Gradskog vijeća Draženu Trcoviću i gradonačelniku Goranu Aladiću, te ga je zanimalo zašto Vedran Aladić ne dolazi na sjednice Gradskog vijeća, te se kasnije rasprava razvila po pitanju cjelodnevne nastave u OŠ A. Harambašić i razlozima odustajanja od iste.(opširnije o ovoj temi u audio zapisu)

Audio zapis

Pitanja vezana za postavljanje svjetlosne signalizacije na pješačkim prijelazima, pitanje sanacije cesta i dužini trajanje rasvjete u gradu postavio je Igor Čupić. Gradonačelnik Aladić je rekao da će se vidjeti da li se može postići dogovor obzirom da su to Županijske ceste kako bi se riješili i drugi prijelazi, sanacija bankina će se uskoro provesti, a što se tiče rasvjete ona se poslije pola noći gasi ali da u ovom trenutku je moguće jedino da se ne gasi rasvjeta što će prouzročiti dodatni trošak. (Opširnije u audio zapisu)

Audio zapis

Predsjednik Gradskog vijeća Dražen Trcović postavio je pitanja u vezi problema komaraca, izgradnje staze pred dvorcem i sanacije zida, uređenje prostora kod autobusne, rasvjete na obilaznici, te na koji način se planira financirati rekonstrukcija gradske tržnice i da li će to opteretiti Grad, te pitanje ravnomjernog razvoja sporta. – Gradonačelnik je rekao da se kreće u larvicidno tretiranje komaraca kako bi se spriječilo da se larve izlegnu pa će se tek vidjeti koliko će i što potrebno napraviti kasnije, a što se tiče staze rekao je da je to katastrofa i da je već nekoliko puta upozorio izvođača te da je rečeno da će kroz 2 tjedna radovi biti završeni, a da je izvedba zidića u ovom obliku dogovorena. Što se tiče Tržnice Aladić je rekao da ne vidi problem oko financiranja rekonstrukcije i nadogradnje tržnice. Odgovor na pitanje vezano za razvoj sporta ponudio je Mladen Loina, a u raspravu se uključio i Vatroslav Šrajer. (opširnije u audio zapisu)

Nakon prijedloga i pitanja vijećnika uslijedile su izvješća Dječjeg vrtića Pinokio, Miholjačkog vodovoda, GDCK Donji Miholjac te ostale točke dnevnog reda koje su jednoglasno usvojene.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *