Slider

Miholjština.info

Prvi informativni portal Miholjštine

KDU “DRSKI” VILJEVO IZBORILA PLASMAN NA FESTIVAL HRVATSKE PUČKE DRAME

Predstavom “Nije zlato sve što sja” KDU “DRSKI” predstaviti će se na Festivalu pučke drame u Murskom Središću.

Autor:D.Š.
11.05.2022.

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture diljem Hrvatske održane su županijske kazališne smotre, a nakon što su sve predstave bile izvedene (po nekim informacijama njih više od 100), predstava “Nije zlato sve što sja” Kazališno dramske udruge “DRSKI” iz Viljeva izborila je plasman na Festival hrvatske pučke drame koji će se održati od 2. do 4. rujna 2022. godine u Murskom Središću. a u konkurenciji za taj festival birale su se predstave isključivo od domaćih autora.

Podsjetimo, u travnju 2022. u Viljevu je održana Smotra amaterskih kazališta Osječko-baranjske županije koju je pratio selektor smotre, redatelj i glumac Jasmin Novljaković iz Osijeka, a KDU “Drski” Viljevo izvela je dvije predstave, komediju “Nije zlato sve što sja” i dramu “Najljepše je đačko doba”. autora Danka Ronte.

– Koliki je to uspjeh za nas, dovoljno je samo reći da smo bili u konkurenciji stotinjak predstava i da ćemo mi u Murskom Središću predstavljati ne samo mjesto i Općinu Viljevo, nego i Osječko-baranjsku županiju, a obzirom da je iz cijele Slavonije osim nas plasman izborilo i kazalište “Mika Živkovič” iz Retkovaca, tako ćemo zajedno predstavljati cijelu Slavoniju. Za ovako malu zajednicu to je velika stvar, a ostati će zabilježeno da je Viljevo nastupilo na 1. Festivalu hrvatske pučke drame. – rekao je Danko Ronta, te dodao da je za rad u kazalištu potrebno jako puno energije i ljubavi prema kazalištu, te posebno istaknuo odličnu ekipu koja uživa u tome i za Viljevo se sve više i više čuje.

Danko Ronta – voditelj Kazališno – dramske udruge “Drski” Viljevo

Zanimljivo je da se Danko Ronta (po zanimanju ing. poljoprivrede) pisanjem počeo baviti sasvim slučajno. Naime, na poziv KUD-a Đeram sudjelovao je u igrokazu o prikazu Božićnih običaja u Viljevu, međutim uočio je da u predstavi nedostaje karakterizacije likova, te je na slijedećem nastupu unio određene promjene i obzirom da se to svidjelo publici, dobio je ideju za svoju 1. predstavu “Sin nam se ženi”. Kad je ta predstava bila izvedena reakcija publike u Viljevu bila je izuzetna, a najveće iznenađenje je bilo upravo to da je on zapravo autor i tako je to krenulo, predstava po predstava i do danas je napisao ukupno 20 od kojih su 2 monodrame.

Kazalište u Viljevu aktivno je već 12 godina, s tim da je u početku djelovalo kao dramska sekcija pri KUD “Đeram” Viljevo, a zadnjih 5 godina djeluje kao samostalna udruga.

Plasman na ovaj festival nije jedini uspjeh KDU “DRSKI, jer unazad pet godina sudjelovali su na raznim festivalima i osvojili brojne nagrade. Tri puta su izborili plasman na državni festival amaterskih kazališta. Dva puta u Pazinu i jednom u Vodicama, sa predstavom “Cigan” koja je inspirirana istinitim događajima iz povijesti Viljeva, gdje je Ronta kao autor predstave dobio nagradu za najbolji novi dramski tekst, a na festivalu amaterskuh kazališta u Slavonskom Brodu osvojio je nagradu za najbolju mušku ulogu, nagradu za najbolji novi dramski tekst, i specijalnu nagradu žirija za izniman doprinos razvoju amaterskih kazališta u Republici Hrvatskoj.

Osim na festivalu u Murskom Središću, sa predstavom “Nije zlato sve što sja” predstaviti će se i na kazališnom festivalu u Sinju koji će se održati u srpnju, a ove godine u mjesecu studenom, nakon dvije godine stanke (zbog pandemije koronavirusa) u Viljevu će se održati “Noć kazališta”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *