Slider

Miholjština.info

Prvi informativni portal Miholjštine

29. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA MIHOLJŠTINE

Danas 15. rujna u Donjem Miholjcu povodom obljetnice oslobođenja Miholjštine, položeni su vijenci i zapaljene svijeće u parku Matice Hrvatske kod spomenika poginulim braniteljima.

Autor:D.Š.

Prije 29 godina od okupacije JNA oslobođene su karaule, odnosno pogranične vojne postaje na području tadašnje Općine Donji Miholjac, Viljevo i Moslavina. Uz obitelji poginulih hrvatskih branitelja paljenju svijeća i polaganju vijenaca prisustvovali su: izaslanstvo Osječko-baranjske županije, izaslanstvo Ministarstva unutarnji poslova ,predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Udruga maloljetnih dragovoljaca, gradonačelnik D. Miholjca Goran Aladić, dogradonačelnik Tomislav Brusač te predstavnici susjednih općina i građani.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća održana je molitva za sve poginule i nestale branitelje. Nakon toga svečanost je nastavljena u velikoj sali dvorca Mailath gdje se nazočnima obratio dogradonačelnik Donjeg Miholjca Tomislav Brusač koji je pozdravio sve prisutne te čestitao obljetnicu oslobođenja.  

Zlatko Risek  prisjetio se i podsjetio kako je to bilo prije 29 godina kada su se oslobađale karaule u P.Moslavini, Viljevu i D.Miholjcu.
Istaknuo je važnost i uspješnost ove akcije, te s kojim su se problemima susretali. i svima čestitao Dan oslobođenja Miholjštine.
Za govornicom se zatim nazočnima obratio Željko Ronta koji je također svima čestitao Dan oslobođenja Miholjštine.

Na kraju svečanosti pozdravivši sve nazočne ,obratio se i Josip Mitrović koji je podsjetio kako je tekla ova akcija oslobođenja kodnog imena “Vrabac”, koja je izvršena u noći sa 15. na 16. rujna 1991. godine. Zahvalio se svima pripadnicima 3.bojne 107. brigade, posebno djelatnicima stožera 3. bojne 107 brigade, djelatnicima Sekretarijata za narodnu obranu Općine Donji Miholjac i djelatnom i pričuvnom sastavu 5. Policijske postaje Donji Miholjac koji su omogućili da imamo slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku.

Fotogalerija:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *