Slider

Miholjština.info

Prvi informativni portal Miholjštine

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA I DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE

29. obljetnica stradanja Vukovara i Škabrnje.

Autor/Izvor:D.Š./MORH

U cilju očuvanja trajne uspomene i sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu, Vlada RH donijela je 2020. godine Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta.

18. studenoga obilježava se Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, odnosno kao državni praznik.

U povodu obilježavanja obljetnice pada Vukovara, a u okviru Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje , UDVDR RH ogranak Donji Miholjac, dana 17. studenog 2020. godine organizirao je postavljanje i paljenje svijeća u Vukovarskoj ulici u Donjem Miholjcu.

Prisjetimo se, bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. godine, a završila 18. studenoga 1991. godine slomom obrane grada. Tijekom agresije u Vukovaru je, prema podacima Hrvatskog sanitetskog stožera, do 19. studenoga 1991. godine poginulo 450 branitelja i 1350 civila, od toga 86 djece.

Škabrnja je, uz Vukovar, simbol stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu. U Škabrnji je 18. studenoga 1991. godine ubijeno i masakrirano 43 civila i 15 hrvatskih branitelja. Sveukupno u Domovinskom ratu, Škabrnja je imala 55 civilnih žrtava i 25 poginulih branitelja. Nakon rata još je šest mještana stradalo od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Do oslobođenja mjesta u Oluji 1995. godine, u Škabrnji je ubijeno 86 osoba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *