previous arrow
next arrow
Slider

Miholjština.info

Prvi informativni portal Miholjštine

KORONAVIRUS: 23 NOVOPOZITIVNE OSOBE U OBŽ

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.610 osoba.

Autor/Izvor:D.Š./OBŽ/SCZRH
Foto:Ilustracija F.Z./Pb

29.03.2021.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 186 uzoraka od kojih je 23 bilo pozitivno na koronavirus.

Devet novopozitivnih osoba ima prebivalište na području Osijeka, po dvije su s područja Kneževih Vinograda, Našica i Donjeg Miholjca, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Belog Manastira, Čepina, Darde, Đurđenovca, Erduta, Marijanaca, Petrijevaca i Podgorača.

Na bolničkom liječenju nalazi se 69 osoba koje su oboljele od COVID-19, i to 55 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 12 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 14 pacijenata s tim oboljenjem.

Preminule su dvije osobe pozitivne na koronavirus u dobi od 80 i 89 godina.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.610 osoba.

Policijski službenici proveli su 19 provjera osoba u samoizolaciji i utvrdili dva kršenja (na području Našica i MCGP Erdut). Obavili su i 116 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu nisu utvrdili dva kršenje mjera.

Inspektori i službenici civilne zaštite tijekom vikenda (26.-28. ožujka) obavili su 247 nadzora provođenja epidemioloških mjera (178 u ugostiteljskim objektima, 35 u trgovačkim centrima, 17 u prodavaonicama, po četiri na tržnicama i benzinskim crpkama, 3 u vjerskim objektima, 2 u kladionicama te po jednoj cvjećarnici, frizerskom salonu, optičarskoj radnji i pekarnici) pri čemu su utvrdili jednu nepravilnost te dali nalog za njeno otklanjanje.

Od 31. prosinca 2020. godine do sada u OBŽ je pristiglo 32.746 doza cjepiva, potom je obiteljskim liječnicima distribuirano 21.510 doza, a ostalo je distribuirano za zdravstvene ustanove i domove za starije i nemoćne u prvoj fazi cijepljenja. Količina cjepiva koja dolazi u Osječko-baranjsku županiju određena je prema postotku stanovnika u odnosu na RH u 2019. godini, a taj postotak je 6,7 posto. Upravo taj postotak cjepiva dobivamo u odnosu na sve količine cjepiva koje dolaze u RH. Ovaj tjedan očekuje se 4.070 doza cjepiva, a u travnju se očekuje oko 36.000 doza – rekao je voditelj Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ dr. sc. Tomislav Dijanić nakon sjednice Stožera civilne zaštite OBŽ.

Na pitanje novinara da li postoji nepravedna raspodjela cjepiva po županijama te da je OBŽ pri tomu zakinuta, načelnik Stožera CZ OBŽ Ivan Hampovčan je naglasio:

– Nikakve nepravde nema u podjeli cjepiva. Podsjećam da postoje tri faze cijepljenja. Prvi prioritet su bili zdravstveni radnici te starije i nemoćne osobe smještene u domovima. Sada se nalazimo u drugoj fazi koja se provodi preko obiteljskih liječnika, a pitanje podizanja punktova za cijepljenje će biti odgođeno dok količine pristiglog cjepiva ne bude toliko velike da takvo cijepljenje ima svrhu i logično opravdanje. Ovaj tjedan ćemo podići tri punkta u gradu Osijeku gdje će se provesti organizirano cijepljenje (sjedište Doma zdravlja, zgrada Zavoda na Drinskoj ulici i jedna dvorana), a sljedeći tjedan bit će punktovi u svim gradovima OBŽ gdje Dom zdravlja ima svoje urede – rekao je načelnik Hampovčan te zaključio kako očekuje znatan pomak u postupku cijepljenja u travnju jer na područje županije trebaju stići količine cjepiva kolike su pristigle u prva tri mjeseca zajedno. Naravno, masovno cijepljenje bit će organizirano kada se steknu svi uvjeti, a za to je već određeno 26 punktova kao i 7 mobilnih timova za cijepljenje.

U posljednja 24 sata u RH zabilježeno je 300 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 9290

Među njima je 1 247 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 126 pacijenata.
 
Preminulo je 18 osoba.
 
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 267 522 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5911 preminulo, ukupno se oporavila 252 321 osoba od toga 1084 u posljednja 24 sata.
 
U samoizolaciji je trenutno 29 191 osoba.
 
Do danas je ukupno testirano 1 530 168 osoba, od toga 2 848 u posljednja 24 sata.
 
Ukupno je do danas cijepljeno 348 648 osoba, od kojih je 266 900 cijepljeno s jednom dozom, dok je 81 748 osoba cijepljeno s dvije doze. Ukupno je do danas utrošeno 430 396 doza cjepiva.
 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *