previous arrow
next arrow
Slider

Miholjština.info

Prvi informativni portal Miholjštine

KRENULE PRIJAVE ZA SUBVENCIONIRANJE STAMBENIH KREDITA

Prijaviti se mogu svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću.

Autor/Izvor:D.Š./MGIPU/APN
Foto:Ilustracija

29. ožujka 2021. godine započelo je zaprimanje potpunih zahtjeva, a isti će se razmatrati prema vremenu zaprimanja u APN-u, a odobravat će se do utroška planiranih sredstava koje ove godine iznose 50 milijuna kuna.

Uvjeti prijave na natječaj nisu se promijenili što znači da se mogu prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Cijena može biti veća, ali se u tom slučaju njezina razlika neće subvencionirati. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Zahtjev za subvencioniranje kredita se zajedno sa zahtjevom za stambeni kredit podnosi odabranoj kreditnoj instituciji koja zatim taj zahtjev prosljeđuje APN-u. U ovom krugu zahtjeve je moguće predati u jednu od 14 banaka. Efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću se od 2,09 do 3,50 posto.

Od početka provedbe ove mjere točnije od 2017. godine, pa zaključno s posljednja dva poziva u ožujku i rujnu 2020. godine, odobreno je 17.526 zahtjeva za subvencioniranjem.

U APN-u svakodnevno zaprimaju nove zahtjeve za dodatnim subvencioniranjem radi rođenja djeteta. Tako je od 2017. godine do danas rođeno ukupno oko 3.000 djece, čime se ujedno ostvarilo pravo tim korisnicima kredita za dodatnim subvencioniranjem od dvije godine po djetetu.

Više informacija o načinu prijave mogu se pronaći na internetskim stranicama:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *