Slider

Miholjština.info

Prvi informativni portal Miholjštine

ODRŽANA SJEDNICA STOŽERA CZ GRADA DONJEG MIHOLJCA

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Donjeg Miholjca, g. Tomislav Brusač, s obzirom na porast slučajeva zaraze koronavirusom , sazvao je sjednicu Stožera civilne zaštite Grada Donjeg Miholjca koja je održana  02. studenog 2020. g.

Autor:D.Š.

Na sjednici se razgovaralo o provođenju protuepidemijskih mjera u sprječavanju širenja zaraze uzrokovane korona virusom COVID-19 i analiza epidemiološkog stanja na području Grada Donjeg Miholjca.

Također su podnesena izvješća o provedenim nadzorima o provođenju mjera na području Grada Donjeg Miholjca od strane djelatnika Policijske postaje Donji Miholjac, te izvješće o epidemiološkoj situaciji u D.V. Pinokio Donji Miholjac, O.Š. August Harambašić kao i izvješće o epidemiološkoj situaciji u Srednjoj školi Donji Miholjac.

Što se tiče Dječjeg vrtića Pinokio, 25.10. izvršena je dekontaminacija prostorija vrtića i okolnog prostora, odnosno površina potencijalno kontaminiranih virusom. Dječji vrtić Pinokio Donji Miholjac ovaj tjedan bi trebao početi sa radom i to sa 2 skupine, a kako se odgojitelji budu vraćali na posao postupno će se pokušati normalizirati rad.

OŠ August Harambašić unatoč pridržavanju i provođenju mjera nije ostala pošteđena od koronavirusa. Do 26. listopada nisu imali niti jednog zaraženog, međutim situacija koja je eskalirala u vrtiću reflektirala se i na osnovnu školu budući da djeca imaju braću ili sestre u vrtiću.

Trenutačno se u izolaciji nalazi oko 70 učenika i 5 učitelja matične i glazbene škole.

Što se tiče srednje škole situacija je zadovoljavajuća.

Preporuke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera na području Grada Donjeg Miholjca u trajanju od 14 dana, usvojene na 10. sjednici Stožera CZ Grada Donjeg Miholjca dana 02. studenog 2020. godine.

Preporučuju se nužne epidemiološke mjere:

– Preporuka svim organizatorima, udrugama i sl., da se odgode sve društvene i javne manifestacije (priredbe, izložbe, znanstveni skupovi, razne manifestacije i sl.) koje se održavaju u zatvorenim prostorima;
– Preporuka obveze korištenja maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavlja javna ili gospodarska djelatnost, kao i na otvorenim prostorima gdje nije moguće održavanje fizičke distance od najmanje 1,5 metar
– Preporuka odgode proba i okupljanja amaterskih udruga u području kulture i drugih glazbenih i umjetničkih izvedbi;
– Preporučuje se pojačani nadzor propisanih epidemioloških mjera i preporuka te radnog vremena ugostiteljskih objekata;
– Preporuka odgode treninga sportskih udruga i kolektiva u mlađim dobnim kategorijama koji nemaju službena natjecanja i održavaju se u zatvorenim prostorima;
– Preporuka sportskim udrugama i kolektivima da za mlađe dobne kategorije koje imaju službena natjecanja organiziraju treninge na način koji skraćuje boravak u zatvorenom i da ne koriste svlačionice i tuševe;
– Preporuka starijim osobama i kroničnim bolesnicima da izbjegavaju javna mjesta i mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi;
– Preporuka da se obiteljska okupljanja i druženja ograniče na osobe iz istog kućanstva;
– Preporuka institucijama, trgovačkim društvima i ustanovama da tamo gdje je to moguće ograniče rad sa strankama, a potrebne poslove i komunikaciju obavljaju bez neposrednog kontakta (e-mail, telefon i sl.).
– Preporuka da se sva vjerska okupljanja održavaju isključivo uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
– Preporučuje se redovito provjetravanje prostorija u kojima se odvijaju javna okupljanja, manifestacije te obavlja redovna djelatnost ustanova i trgovačkih društava S obzirom na povećan broj novo zaraženih osoba kao posebna točka predlaže se da se u Osnovnoj školi August Harambašić u Donjem Miholjcu u periodu od 3. studenog do zaključno 6. studenog 2020. godine nastava odvija po Modelu-C odnosno On-line.

Što se tiče srednje škole situacija je zadovoljavajuća, ali također se razmatra mogućnost on-line nastave ukoliko se situacija pogorša.

Izvješće Stožera CZ Grada Donjeg Miholjca o provedenim nadzorima o provođenju protu epidemioloških mjera u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Stožer civilne zaštite Grada Donjeg Miholjca stalno prati razvoj i epidemiološke stanje širenja zaraze korona virusom na području Osječko-baranjske županije i Grada Donjeg Miholjca putem svakodnevnih izvještaja i priopćenja Stožera CZ OBŽ i Stožera CZ RH.

U svrhu učinkovite kontrole provođenja Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID- 19 od 01. srpnja mobilizirana su dva volontera GD Crvenog križa Donji Miholjac na poslovima nadzoru provođenja protu epidemioloških mjera protiv širenja zaraze korona virusom u objektima poslovnih subjekata i pravnih osoba.

Stožer civilne zaštite Grada Donjeg Miholjca tijekom mjeseca kolovoza i rujna 2020. godine izdao je jedanaest Odobrenja za održavanje manifestacija i javnih okupljanja i jednu Suglasnost za korištenje nastavno -sportske dvorane Osnovne škole August Hrarambašić.
Sve manifestacije su održane u skladu s propisanim protu epidemijskim mjerama i uputama HZJZ-a u svrhu sprečavanja širenja zaraze korona virusom te nije bilo posljedica za zdravlje građana. Provođenje mjera su osigurane od strane organizatora dok je nadzor izvršen od strane članova Stožera CZ GDM i mobiliziranih volontera Civilne zaštite Grada Donjeg Miholjca.

Od zadnje sjednice Stožera CZ GDM održane 21. rujna 2020. godine do danas je provedeno ukupno 191 nadzor u raznim poslovnim objektima i to 133 nadzora u prodavaonicama raznih vrsta, bankama, osiguravajućim društvima, kioscima, ljekarnama, 31 nadzor u ugostiteljskim objektima, 15 nadzora u objektima uslužnih djelatnosti kao što su frizeri, kozmetičari, pedikeri, 1 nadzora u knjižnicama, 11 nadzora u kasinima i kladionicama.

U skladu s Prijedlogom zaključka o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, koje je donijela Vlada RH-e 23. travnja 2020. te odluka koje su donesene od strane  Stožera CZ RH,   redovno se jednom tjedno odvijaju i nadzori u kojima sudjeluju službenici MUP-a Ravnateljstva civilne zaštite, Područnog Ureda CZ Osijek i članovi Stožera civilne zaštite Grada DM, dok se policijski službenici Policijske postaje Donji Miholjac uključuju po potrebi.

Dolaskom jeseni i hladnijeg vremena, sve dužim boravkom osoba u zatvorenim prostorima epidemiološko stanje se znatno pogoršalo što za posljedicu ima progresivan novo zaraženih osoba. Značajno je povećan broj oboljelih osoba u cijelom svijetu, zemljama Europske unije i susjednih zemalja.

Sukladno tim trendovima broj oboljelih u RH svakodnevno raste te
posljedično i broj hospitaliziranih osoba kojima je potreban respirator kao i broj umrlih osoba. U ovom trenutku popunjavaju se i bolnički kapaciteti tako da su u pripremi i rezervne lokacije za liječenje osoba oboljelih od COVID-a. Nacionalni Stožer CZ donio je niz mjera kojima se ograničava veći broj okupljenih osoba na raznim događanjima kao i radno vrijeme ugostiteljskih objekata.

S obzirom da se u zadnjih tjedan dana epidemiološka situacija u Donjem Miholjcu značajno pogoršala u odnosu na prethodni period neophodno je da se transmisija korona virusa na području Grada Donjeg Miholjca spriječi, stoga koristim priliku da pozovem sve građane, vlasnike ugostiteljskih objekata, te također i sve pravne osobe da u svojim redovnim aktivnostima u radnom okruženju osiguraju striktno poštivanje propisanih epidemioloških mjera i preporuka HZJZ-a.

Moramo biti svjesni da bez odgovornog ponašanja svih građana u svim situacijama vrlo lako može doći do značajnog povećanja širenja zaraze a time zdravstvenih i drugih posljedica za naše sugrađane.

Neodgovornim ponašanjem dovodimo u opasnost preopterećenja
zdravstvenog sustava čime ne ugrožavamo liječenje samo osoba oboljelih osoba od korona virusa nego i sve druge pacijente kojima će zbog toga pristup zdravstvenim uslugama biti otežan ili neće biti pravovremen.

Poseban apel upućen je osobama koje već imaju poznate simptome kao što su temperatura, bolovi u mišićima, kašalj te gubitak osjeta mirisa i okusa a naročito osobe koje su zbog sumnje na zarazu korona virusom bila na testiranju da se suzdrže od socijalnih kontakata odnosno da budu u izolaciji dok ne saznaju rezultata testa jer je iz nekoliko dosadašnjih slučajeva širenja zaraze potvrđeno da su baš upravo takve osobe svojim neodgovornim ponašanjem zarazile druge osobe.

COVID-19 – STATISTIČKI PREGLED OBOLJELJIH NA PODRUČJU OBŽ I GRADA DONJEG MIHOLJCA / za mjesec listopad 2020. godine

Datum1.10.2.10.3.10.4.10.5.10.6.10.7.10.8.10.9.10.10.10.11.10.12.10.13.10.14.10.15.10.16.10.17.10.18.10.19.10.20.10.21.10.22.10.23.10.24.10.25.10.26.10.27.10.28.10.29.10.30.10.31.10.Ukupno listopad 2020.
OBŽ412713912355633143814124082123954336368712513119316342961122191812082271
D.Miholjac 2200213001100120212202137511167570

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *