Slider

Miholjština.info

Prvi informativni portal Miholjštine

ODRŽANA VJEŽBA “DONJI MIHOLJAC 2022”

Vježba je odrađena po planu i pokazao se zavidan nivo organizacije i komunikacije te spremnost postrojbi u kriznim situacijama.

Autor:D.Š. Izvor:GDM
21.11.2022

U perivoju dvoraca Prandau-Mailath u Donjem Miholjcu i u zgradi Gradske uprave Grada Donjeg Miholjca (15. studenog) održana je terensko-pokazna vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Grada Donjeg Miholjca kojom je bilo prezentirano djelovanje i mogućnosti operativnih snaga sustava civilne zaštite te njihove spremnosti na provođenju mjera civilne zaštite za stradavanja u ruševinama i požaru kritične infrastrukture.

Cilj vježbe bio je provjera spremnosti operativnih snaga te unaprjeđenje zajedničkog koordiniranja i reagiranja slučaj stradavanja u ruševinama i požaru kritične infrastrukture. Grad Donji Miholjac bio je nositelj vježbe, a u vježbi su sudjelovali: Stožer civilne zaštite Grada Donjeg Miholjca, MUP PU osječko-baranjska, PP Donji Miholjac, Zavod za hitnu medicinu OBŽ, DVD Donji Miholjac, GDCK Donji Miholjac, HGSS stanica Osijek, Ravnateljstvo civilne zaštite, PUCZ Osijek, Doroslov d.o.o. Donji Miholjac te Gradska uprava.

Prema scenariju vježbe, na širem području RH dogodio se potres razorne snage, te se podrhtavanje tla i posljedice osjetile na području Grada Donjeg Miholjca. Uslijed potresa i podrhtavanja tla došlo je do napuknuća i oštećenja starijih zgrada. Zgrada Gradske uprave znatno je oštećena, te je potrebno osigurati prostor oko zgrade. Dolazi do pucanja plinskih instalacija u zgradi te se začula snažna eksplozija i nastaje požar. Oglasio se protupožarni alarm. Uslijed potresa dogodila se eksplozija i požar u zgradi gradske uprave s teškim posljedicama i masovnim stradavanjem većeg broja ljudi. U zgradi se u tom trenutku nalazilo 30-tak građana i osoblja. Dolazi do krizne situacije, čuje se zapomaganje i dozivanje u pomoć ozlijeđenih osoba. Tako započinje simulacija masovne nesreće i spašavanja iz ruševina i požara. Zaposlenik je nazvao na 112 za pomoć i pozvane su žurne službe: MUP, HMP, vatrogasna postrojba.

Iz policijske postaje ubrzo dolazi tim ophodnje radi prethodnog izvida događaja, daje prve informacije o lokaciji i opsegu događaja, policijske snage osiguravaju mjesto nesreće. Policija vozilima zatvara pristupne ulice.

Premna procjeni vatrogasnog zapovjednika intervencije, zbog većeg broja stradalih osoba potrebno je izvijestiti gradonačelnika, te pripremiti kapacitete za prihvat i zbrinjavanje. Formira se zapovjedno mjesto u sigurnoj zoni na lokaciji događaja radi koordinacije postupanja operativnih snaga.

Nakon što je policija osigurala prostor izvanrednog događaja, vatrogasne postrojbe pristižu na intervenciju. Potrebno je pristupiti spašavanju osoba iz zgrade. Utvrdili su da je urušen zid i stubište zgrade. Nekoliko osoba je ispod ruševina. Prostor je prepun prašine i dima. Pretražuje se prostor i izvlače ozlijeđeni. Istovremeno se pristupa gašenju požara koji je uočen kod kotlovnice zgrade.

Zapovjednik vatrogasne postrojbe izvješćuje o događaju Centar 112 te traži da, zbog krizne situacije i stradavanja većeg broja ljudi, su potrebne dopunske snage za zbrinjavanje većeg broja ljudi i spašavanje iz ruševina (1) osoba se ne može pronaći, a prema informacijama zaposlenika nalazila se unutar zgrade. ŽC112 poziva HGSS Osijek potražni tim sa psom.

Hitna služba pružila je pomoć svim ozlijeđenima: Primarnom trijažom utvrđuje se 1 teško ozlijeđeni i 2 lakše ozlijeđena. ZZHM iz kriznog stožera obavještava i KBC Osijek o mogućnosti masovne nesreće i većeg broja ozlijeđenih. Koordinira se prihvat ozlijeđenih u bolnicu, te dodatni kapaciteti timova ZZHM.

Centar 112 o događaju izvješćuje gradonačelnika: prema procjeni zapovjednika intervencije potrebne su dodatne snage za prvu pomoć većem broju osoba. Stoga gradonačelnik izdaje nalog za aktiviranje Stožera civilne zaštite Grada, te kapaciteta GD crvenog križa, radi krizne situacije i potrebe zbrinjavanja većeg broja stradalih osoba u masovnoj nesreći.

Ostali građani i djelatnici iz zgrade evakuiraju se i odlaze u šator Crvenog križa, gdje im se pruža psihološka podrška, evidentira, radi davanja informacija na zahtjev (služba traženja).

Crveni križ pripremio je lokaciju za zbrinjavanje svih ugroženih osoba koje dovode u šator, odnosno provodi mjere evakuacije i zbrinjavanja ugroženih osoba, pružanje prve pomoći, vođenje evidencija, te pružanje psihološke potpore. Ustanovljava se evidencija o zbrinutim osobama, te kontakt telefon na koji se mogu dobiti informacije članovima obitelji.

GDCK Donji Miholjac — podiže šator, pripreme za prihvat osoba u šatoru, pružaju prvu pomoć lakše ozlijeđenima (hitna pomoć će ih nakon trijaže prepustiti timu prve pomoći Crvenog križa koji će ih odvesti u šator i tamo zbrinuti ozljede), odvode bijele osobe u šator radi zbrinjavanja, psihološke podrške i evidencije. Ustanovljava se evidencija o zbrinutim osobama te kontakt telefon na koji se mogu dobiti informacije članovi obitelji.

HGSS Osijek, kreće s potragom osobe za koju se ne može utvrditi gdje je pomoću psa. Izvlače 1 teško ranjenu osobu bez svijesti iz prizemlja te ju predaju hitnoj. Nakon završetka intervencije obavlja se očevid na mjestu nesreće. Glasnogovornik daje priopćenje za medije o događaju, poduzetim radnjama i zbrinutim osobama.

Vježba je odrađena po planu i pokazao se zavidan nivo organizacije i komunikacije te spremnost postrojbi u kriznim situacijama.

Fotogalerija:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *