Slider

Miholjština.info

Prvi informativni portal Miholjštine

PRIOPĆENJE STOŽERA CZ GDM OD 22. PROSINCA 2020.

Na području Grada Donjeg Miholjca u periodu od 01.10.2020. do 21.12.2020. zabilježena su 424 slučaja zaraze korona virusom.

Autor/Izvor:D.Š./T.B./CZ GDM
Foto:./Izvor:T.B./CZ GDM

Danas 22.12. 2020. godine u prostorijama velike vijećnice dvorca Mailath održana je 11. sjednica Stožera civilne zaštite Grada Donjeg Miholjca.

Nakon uvodnog pozdrava i otvaranja sjednice načelnik Stožera CZ-a Tomislav Brusač izvijestio je članove stožera o  provođenju protuepidemijskih mjera u sprječavanju širenja zaraze uzrokovane koronavirusom COVID-19.

Od zadnje sjednice Stožera CZ GDM održane 02. studenog  2020. godine do danas provedeno je ukupno 276 nadzora u raznim poslovnim objektima i to 195 nadzora  u prodavaonicama raznih vrsta, bankama, osiguravajućim društvima, kioscima, ljekarnama, 46 nadzora rada (zatvorenosti) ugostiteljskih objekata, 18 nadzora u objektima uslužnih djelatnosti kao što su frizeri, kozmetičari, pedikeri, 2 nadzora u knjižnicama, 13 nadzora rada (zatvorenosti) u kasinima i kladionicama te 2 nadzora u vjerskim objektima. Redovno su se jednom tjedno odvijali  i nadzori u kojima sudjeluju službenici MUP-a Ravnateljstva civilne zaštite, Područnog Ureda CZ Osijek i članovi Stožera civilne zaštite Grada DM.

Nadalje,iznijeta je i analiza podataka o novo oboljelim osobama na području Grada Donjeg Miholjca nakon usvojenih preporuka o uvođenju nužnih epidemioloških mjera na području Grada Donjeg Miholjca, te odluke da Osnovna škola August Harambašić i Srednja škola Donji Miholjac od 11.11.2020. organiziraju nastavu po Modelu C – on line, kojom se došlo do zaključka da su navedene odluke i preporuke djelovale na smanjenje ukupnog broja novo oboljelih osoba tako da se od 26. studenog bilježi značajan prosječan pad novooboljelih osoba, iako se također mora konstatirati da je od 01. listopada do danas vidljiv stalni blagi trend rasta novooboljelih osoba.

Na području Grada Donjeg Miholjca u periodu od 01.10.2020. do 21.12.2020. zabilježeno je 424 slučaja zaraze koronavirusom, dok je na području  OBŽ u istom vremenu evidentirano 11933 novo zaraženih osoba i  288 umrlih osoba. Dnevni broj hospitaliziranih osoba od početnih 25 stalno je bio u porastu te se u zadnje vrijeme kreće između 230-260 osoba na bolničkom liječenju.

Načelnik Policijske postaje Donji Miholjac Mario Pavin izvijestio je članove Stožera da je u proteklom razdoblju od posljednje sjednice Stožera bilo 2 dojave o kršenju mjera samoizolacije koje su i potvrđene te su izrečene sankcije u vidu prekršajnih i kaznenih prijava, provedeno je 77 redovitih kontrola poštivanja izrečenih mjera  samoizolacije te je potvrđen jedan slučaj kršenja za što je također pokrenut prekršajni postupak.  Na području Grada Donjeg Miholjca pod mjerama samoizolacije u ovom trenutku nalaze se 32 osobe.
S obzirom da od sutra 23. prosinca stupa na snagu Odluka o zabrani napuštanja županije u mjestu prebivališta i boravišta u RH znatan broj djelatnika bit će angažiran u kontroli provođenja navedene Odluke.

Prisutnim članovima Stožera pročitano je Izvješće o stanju epidemiološke situacije u sustavu socijalne skrbi dostavljenog od strane ravnateljice Centra za socijalnu skrb Donji Miholjac iz kojeg je vidljivo da se poduzimaju sve propisane mjere zaštite od zaraze korona virusa u udomiteljskim obiteljima, ustanovama – pružatelja socijalne usluge smještaja za odrasle korisnike i u prostorijama Centra za socijalnu skrb Donji Miholjac, no unatoč mjerama opreza došlo je do nekoliko slučajeva zaraze korona virusom.

U daljnjem radu Stožer je komentirao i razmatrao najnovije Odluke Stožera CZ RH kao i preporuke HZJZ-a kojima se ograničava veći broj okupljenih osoba na raznim događanjima, uređuje radno vrijeme ugostiteljskih objekata, ograničava kretanje osoba između županija, uvođenje propusnica, preporuke za održavanje misnih obreda na Badnjak i Božić te Odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Osječko-baranjske županije.

Zaključeno je da se u budućem periodu detektiraju potencijalna moguća žarišta širenja korona virusa u tvrtkama s većim brojem zaposlenih te da se poduzmu aktivnosti u kontroli provođenja preporuka i odluka kojima se sprječava širenje zaraze u prostorima rada. Isto tako zaključeno je da je poželjno da se prije Badnjaka i blagdana Božića obave konzultacije s župnicima o organizaciji misnih slavlja u dane blagdana sukladno najnovijim preporukama HZJZ-a.

Nažalost, epidemiološka situacija u OBŽ i Donjem Miholjcu je takva da se svi moramo pridržavati preporučenih mjera zaštite od korona virusa jer jedino takvim ponašanjem možemo sačuvati sebe i svoje najbliže.

Poseban apel Stožer CZ GDM upućuje osobama koje već  imaju poznate simptome kao što su temperatura, bolovi u mišićima, kašalj te gubitak osjeta mirisa i okusa, a naročito osobe koje su zbog sumnje na zarazu korona virusom bila na testiranju da se suzdrže od socijalnih kontakata te da božićne blagdane provedu u okviru svojih obitelji a misna slavlja i obrede prate putem televizijskih prijenosa. Preporuke “Budimo odgovorni“ i  „Ostani doma“ još uvijek su najučinkovitije mjere širenja zaraze korona virusom.

“U  ime Stožera civilne zaštite Grada Donjeg Miholjca i osobno ime svim građankama i građanima čestitam sretan i blagoslovljen Božić, te želim uspješnu i sretnu Novu 2021. godinu s nadom da će slijedeća godina u naše obitelji donijeti više radosti, ljubavi, osmijeha i zdravlja te da ćemo svi zajedno pobijediti epidemiju koronavirusa.” – poručio je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Donjeg Miholjca g. Tomislav Brusač.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *