Slider

Miholjština.info

Prvi informativni portal Miholjštine

SLAVONCI I BARANJCI NA SAJMU ” S KOBASICOM U EUROPU”

Osječko-baranjska županija je redoviti partner manifestacije “S klobasicom u Europu”.

Autor/Izvor:D.Š./OBŽ, Foto/Izvor:OBŽ
16.05.2022.

Međunarodni sajam “S klobasicom u Europu” održan je od 13. do 15. svibnja 2022. godine u istarskom mjestu Sveti Petar u Šumi. Među izlagačima već tradicionalno bili su i proizvođači suhomesnatih proizvoda, meda, vinari i drugi poljoprivredni proizvođači s područja Osječko-baranjske županije. Sajam se ove godine održao na novoj lokaciji, u „Hrvatskoj kući od kobasica“ koja je izgrađena i prošle godine otvorena kroz projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna te je donijela novu kvalitetu i doprinos promicanju proizvodnje i prodaje tradicionalnih hrvatskih kobasičarskih proizvoda.

Na prigodnoj svečanosti Sajam “S klobasicom u Europu” otvorila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
Ministrica Vučković je naglasila kako Hrvatska danas ima 35 proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije, a za još 16 se priprema takva zaštita te da je Istarska županija jedna od najboljih u tom procesu. Oznake izvornosti imaju tako istarski pršut i istarsko djevičansko maslinovo ulje, a meso istarskoga goveda boškarina, istarski ovčji sir, istarski med i istarska kobasica su u pripremi za dobivanje prijelazne nacionalne oznake.

Sudionike i posjetitelje Sajma pozdravio je načelnik Općine Sveti Petar u Šumi i savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić koji je istaknuo kako Općina želi potaknuti građane na veću potrošnju i uživanje u tradicionalnim hrvatskim proizvodima, a time bi i Općina Sveti Petar u Šumi, na čijem području djeluje šest pogona za proizvodnju, postala stalno mjesto okupljanja ljubitelja suhomesnatih proizvoda iz zemlje i inozemstva.

Osječko-baranjska županija je redoviti partner manifestacije “S klobasicom u Europu”

– Osječko-baranjska županija je redoviti partner manifestacije “S klobasicom u Europu”, koju smo prepoznali kao manifestaciju na kojoj možemo predstaviti naše proizvođače i proizvode u Istri, a znamo što znači ovo područje i što ti proizvodi mogu na ovom tržištu. Svake godine naši proizvođači ovdje imaju dobar prijem, prodaju sve što donesu i sklope nove poslove. Suradnja s istarskim proizvođačima pršuta i kulena se nastavlja i na taj način što naši primarni proizvođači osiguravaju sirovine za te proizvode – kazala je Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ.

Fotogalerija:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *