Slider

Miholjština.info

Prvi informativni portal Miholjštine

STANJE SIGURNOSTI NA PODRUČJU PP DONJI MIHOLJAC (14.12.- 20.12.2020.)

Policija još jednom podsjeća da djeci mlađoj od 14 godina nije dopušteno korištenje pirotehničkih sredstva te da je zakonom propisana novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna.

Autor/Izvor:D.Š./PP DM
Foto:Ilustracija

U vremenskom razdoblju od 14.12. do 20.12.2020. godine na cestama koje nadzire PP Donji Miholjac dogodile su se 2 prometne nesreće sa materijalnom štetom.

Greška koja je prethodila prometnim nesrećama u jednom je slučaju nepropisna i neprilagođena brzina i u jednom je slučaju nepropisna vožnja unazad. Uzrok prometne nesreće u oba slučaja su ostali uzroci.

U navedenom razdoblju policijski službenici PP Donji Miholjac u nadzoru cestovnog prometa utvrdili su ukupno 31 prometni prekršaj, od kojih se 15 odnosi na prekršaje nepropisne brzine kretanja vozila.

U navedenom vremenskom razdoblju policijski službenici PP Donji Miholjac evidentirali su 1 Kazneno djelo (1 KD „Oštećenje tuđe stvari“).

Operativna akcija „Mir i dobro“

Kao i svake godine, za očekivati je da će građani u novogodišnjoj noći koristiti petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva kako bi ispratili godinu na izmaku, stoga još jednom podsjećamo da pirotehnička sredstva nisu igračke i da njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice.

Pozivamo građane da budu oprezni ukoliko koriste pirotehnička sredstva te posebno apeliramo na roditelje da obrate pozornost na djecu kako ne bi ozlijedili sebe i druge osobe. 

Policija još jednom podsjeća da djeci mlađoj od 14 godina nije dopušteno korištenje pirotehničkih sredstva te da je zakonom propisana novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna za roditelje/zakonske zastupnike djeteta mlađeg od 14 godina koje uporabi pirotehničko sredstvo.

Pirotehnička sredstva F1 kategorije mogu koristiti samo osobe starije od 14 godina, a sredstva F2 i F3 kategorije isključivo osobe starije od 18 godina. F1 kategorija pirotehničkih sredstava obuhvaća sredstva koja u sebi sadrže manje količine eksplozivne tvari (bengalske šibice, male petarde, konfete – bombice, žabice, čepovi i vrpci, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i drugi slični proizvodi). Pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije pirotehnička su sredstva koja u sebi sadrže znatnije količine eksplozivne tvari. Prodaju se isključivo osobama starijim od 18 godina u specijaliziranim prodavaonicama za čiju prodaju je Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo odobrenje. Njihova je uporaba dopuštena od 27. prosinca do 1. siječnja.

Također pozivamo građane da nikada, a posebice u vrijeme blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari i ostala sredstva, čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice, kao i da bez sankcija predaju policiji oružje i minsko-eksplozivna sredstva, ukoliko ih nezakonito posjeduju.

Blagdani bez alkohola

Nadolazeći božićni i novogodišnji blagdani su pred nama. Iako nema većih okupljanja to je vrijeme kada se na prometnicama očekuje prometovanje većeg broja vozila. Sukladno preventivnom projektu „Blagdani bez alkohola“ provesti će se preventivne aktivnosti nadzora prometa vozača osobnih vozila od strane policijskih službenika policijske postaje i policijskih službenika Odjela prevencije PU Osječko-baranjske.

Policijski službenici Odjela prevencije će u suradnji s policijskim službenicima dijeliti edukacijski letak „Blagdani bez alkohola“ čija je svrha individualnim pristupom u komunikaciji s građanima ukazati na potrebu odgovornog i savjesnog ponašanja u svim životnim situacijama, a posebice u prometu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *