Slider

Miholjština.info

Prvi informativni portal Miholjštine

U POTPUNOSTI ISKORIŠTENA OMOTNICA ZA PČELARE – ISPLAĆENO 18 MILIJUNA KUNA

Sve bolje evidentiranje i organiziranje pčelara doprinijelo je porastu broja registriranih pčelara i pčelinjih zajednica.

Autor/Izvor:D.Š./APPRRR
Foto/Izvor: Ilustracija T.V./Pb

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju završila je obradu svih zaprimljenih zahtjeva za pčelarsku godinu 2021., a u okviru provedbe mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2020. do 2022. godine.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava predviđen omotnicom za 2021. godinu u potpunosti je iskorišten te su isplaćena sredstva korisnicima u ukupnom iznosu od 18.123.290,60 kuna.

Navedene brojke rezultat su pomno osmišljenih i provedenih osam mjera iz Nacionalnog pčelarskog programa koji je okosnica za stvaranje uvjeta za bolji položaj pčelarstva u Republici Hrvatskoj te osnova za povećanje konkurentnosti u pčelarskom sektoru.

Posebno se ističe veliki odaziv pčelara za Mjeru 1 – Tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara – kojom se sufinancira nabava pomagala, pribora i opreme, kao i edukacije pčelara za zvanje pčelar, senzorski analitičar ili apiterapeut te Mjeru 2 – Suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze kojom se nastoji ispravno, pravovremeno i učinkovito kontrolirati i suzbijati štetnike i bolesti u pčelinjim zajednicama.

Sve bolje evidentiranje i organiziranje pčelara doprinijelo je porastu broja registriranih pčelara i pčelinjih zajednica što, uz odgovarajuću edukaciju i pomoć, rezultira potpunim iskorištenjem raspoloživih sredstava, osnažuje ovu gospodarsku granu te razvoj ruralnih prostora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *