previous arrow
next arrow
Slider

Miholjština.info

Prvi informativni portal Miholjštine

ČUDESNI CVIJET KOJI ČISTI ORGANIZAM

S obzirom na toplo vrijeme proteklih dana sigurno ste u šetnji obližnjom šumom ili parkom primijetili pokoju visibabu, ljubičicu, šafrana ili jaglace.

Autor/Izvor:D.Š./Wiki/BHP

Za dva tjedna i kalendarski će započeti proljeće, a njegove vjesnike već možemo vidjeti. Osim visibaba i ljubičica jedan od najpoznatijih vijesnika proljeća je i jaglac.

Jaglac cvjeta u rano proljeće i jedna je od biljki koje najranije cvjetaju u Europi. Engleski naziv za jaglac, Primrose, potiče od starofrancuskog primerose ili srednjovjekovnog latinskog jezika prima rosa, što znači prva ruža.

Iako je najpoznatiji kao jedan od prvih vjesnika proljeća, jaglac je ujedno i ljekovit te se danas koristi kao sredstvo za iskašljavanje i blagi sedativ, a koriste se dvije vrste jaglaca. Obični jaglac (Primula vulgaris) koji se prepoznaje po prizemnim listovima i cvjetnim stabljikama kod nas je mnogo češći, ali nešto slabijeg djelovanja od ljekovitog jaglaca ili jagorčevine (Primula veris).

Ova biljka sadrži čitav niz ljekovitih supstanci, prije svega saponin koji je uglavnom sadržan u korijenu, a mladi listovi izuzetno su bogati vitaminom C. Jaglac je kao jedna od prvih proljetnih biljaka neobično važan jer liječi sve katare, prekomjernu sluz, kašalj i gripozne pojave koje se pojavljuju krajem zime i cvjetovi jaglaca, djeluju na čišćenje krvi i izlučuju sve one otrovne tvari koje utječu na stvaranje bolesti gihta i reumatizma.

Svježi cvjetovi i listovi stavljeni kao oblog odstranjuju bolove oteklina i ublažuju bolove u rukama i nogama.

Cvjetovi su jestivi a spremljeni kao čaj pogoduju za smirivanje kašlja.

Za pripremu svježih salata mogu se upotrebljavati samo posve mladi listovi. Iako nisu osobito ukusni, mogu se jesti usitnjeni i izmiješani s drugim biljem. Od mladih listova mogu se priređivati juhe i miješana variva, umaci i vitaminski čajevi. Budući da sadrže tragove saponozida ne treba ih jesti u prevelikim količinama.

Za pripremu ljekovitog vina od jaglaca staklena tegla rastresito se napuni svježim cvijetom i listom jaglaca te prelije do vrha bijelim vinom. Teglu zatvorimo i stavimo na toplo mjesto. Nakon tri tjedna procijedimo i prelijemo u staklenu bocu. Ovo se je vino tradicionalno koristilo za jačanje srca, a uzimalo se tako da bi se tri puta dnevno po 1 velika žlica ovoga vina rastopila u čaši vode. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *