Slider

Miholjština.info

Prvi informativni portal Miholjštine

DAN JE SV. MARTINA – ZAŠTITNIKA VINARA I VINOGRADA

11. studenog 397. godine pokopan je Sveti Martin iz Toursa i taj se dan slavi kao Martinje, a u skladu s običajima i tradicijom, za slavlje se peče guska i krsti mlado vino.

Autor/Izvor:D.Š./Wiki Foto/Izvor:Hungarian National Gallery, Public domain, via Wikimedia Commons
11.11.2022-

Sveti Martin ,katolički svetac, biskup grada Toursa, prvi je svetac koji nije bio mučenik, a ima svoj liturgijski blagdan, prvi svetac zaštitnik Francuske. Njegov se blagdan,Martinje – slavi 11. studenoga, na datum njegova pogreba.

Martinje ili blagdan svetoga Martina je dan koji se diljem srednje Europe slavi u skladu s tradicijom i mnogim običajima. Legenda kaže da je Martin bio veliki ljubitelj vina i vinogradar, a njegova ljubav prema vinu potakla ga je da uvede običaj krštenja mošta. Pred samim imenovanjem za biskupa za kojeg Martin nije htio ići, sakrio se među guskama, ali one su ga izdale svojim gakanjem i zato se danas njemu u čast (prema legendi) peče guska, a tijekom slavlja krsti mlado vino. U mjestima kojima je sveti Martin zaštitnik, priređuju se tradicionalne glazbene i folklorne zabave na trgovima.

Zaštitnik je Francuske, vinara, vinogradara, vojnika, konjanika, izliječenih alkoholičara, uzgajivača konja i gusaka, Švicarske papinske garde, mnogih mjesta u Europi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *