previous arrow
next arrow
Slider

Miholjština.info

Prvi informativni portal Miholjštine

POČELA JE SEZONA KESTENA

Ljubitelji pečenih kestena mogu ponovno uživati u ovoj deliciji.

Autor/Izvor:D.Š./Wiki
Foto:D.Š.

Dolaskom jeseni zamirisali su i prvi kesteni. Mirisi pečenog jesenskog ploda malo koga mogu ostaviti ravnodušnim. Na dobro poznatom mjestu na Trgu Ante Starčevića ( kod Bude ), donjomiholjčani ponovno mogu uživati u pečenim kestenima, a to je u našem gradu omiljena jesenska delicija.

KESTENJAR (Vjekoslav Majer)

Kestenjar kroz okno gleda,
na licu mu čađa,
dim se diže, peć crveni:
kao mala lađa.

Usidrila se na trgu
kuće kestenjara,
vrećice papirne reda,
rumene od žara.

Zamiriše kesten vrući,
slutiš zimu lijepu,
a djeca pred kestenjarom
čekaju, u repu.

Samo 10 kestena zadovoljava dnevnu potrebu organizma za vitaminom C, neophodnom savezniku u borbi s virusima i bakterijama.

Poput oraha i badema, ne sadrži gluten, pa je pogodan za prehranu oboljelih od celijakalije, osjetljivih na gluten ili alergičnih na pšenicu.
Sadrži minerale, vitamine B grupe, vitamine A i C. Oni se sačuvaju prilikom kuhanja, jer plod štiti debela kora.Od minerala, bogat je kalijem i fosforom, a sadrži i kalcij, magnezij, sumpor, klor, željezo, bakar te mangan.

To je jedino orašasto voće s vitaminom C. Osim toga kesten je neobično bogat folnom kiselinom, koja inače se nalazi u zelenom lisnatom povrću. Folna kiselina je potrebna za rast stanica, sintezu DNA i normalan rad živčanog sustava. Kesten je bogat izvor mono-nezasićenih masti poput oleinske i palmitinske kiseline.

Mononezasićene masti štite zdravlje kardiovaskularnog sustava i pomažu sniziti razinu kolesterola. Zbog visoke energetske vrijednosti kesten preporučuje se djeci, sportašima, trudnicama i starijim osobama.

Pomaže kod bubrežnih i probavnih tegoba, a može se koristiti i za izbacivanje viška vode iz organizma. Uz to, djeluje i protuupalno, pa idealna je namirnica za osobe koje pate od artritisa i reume.

Fotogalerija:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *