previous arrow
next arrow
Slider

Miholjština.info

Prvi informativni portal Miholjštine

PODPANJ – OAZA MIRA ZA ODMORITI TIJELO I DUŠU

ORNITOLOŠKI REZERVAT PODPANJ

Autor:D.Š.

Sve više ljudi danas slobodno vrijeme provodi u prirodi, što i ne čudi s obzirom na posljedice koje ostavlja moderan i užurban stil života. Naše tijelo žudi za mirom, a ornitološki rezervat “Podpanj” pravo je mjesto za opuštanje.

Hodanje u prirodi također ima utjecaj na tjelesno i mentalno zdravlje, pa tako, primjerice, pomaže smanjiti stres, depresiju, krvni tlak, ali i poboljšati koncentraciju i funkcioniranje mozga općenito. Također, hodanjem se potiče parasimpatički živčani sustav, koji je odgovoran za probavu, oporavak i dobar imuniteta. Podpanj je oaza mira stvorena za šetnju. Netaknuta priroda i cvrkut ptica pružiti će užitak svima onima koji se žele maknuti od gradske buke, užurbanog tempa, i asfalta. 

Ornitološki rezervat “Podpanj” nalazi se na zapadnom dijelu ribnjaka Donji Miholjac i zauzima površinu od 84,99 ha. Zbog svojih izuzetnih ornitoloških vrijednosti područje “Podpanj” zaštićeno je 1997. godine u kategoriji posebni ornitološki rezervat. Područje je značajno za obitavanje, gniježđenje, seobu i zimovanje ptica. Na području “Podpanj” evidentirano je 106 vrsta ptica od kojih dvadesetak vrsta spada u europske ugrožene vrste dok 3 vrste spadaju u svjetski ugrožene vrste.

Područje “Podpanj” je turističko područje od važnosti za Grad Donji Miholjac i Županiju. Unutar rezervata zabilježene su 4 nove vrste  ptica za Hrvatsku ( Emerizia rustica, Calidaris alba,  Achrocephalus agricola i Sterna paradizea), te nova vrsta šišmiša ( Pipistrellus pygmeus).

Iskoristite svoje slobodno vrijeme, posjetite Podpanj i uživajte u bojama jeseni i pjevu ptica.

Fotogalerija:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *