Slider

Miholjština.info

Prvi informativni portal Miholjštine

PRVA NEDJELJA DOŠAŠĆA

Došašće počinje četiri nedjelje prije Božića, a završava 24. prosinca na Badnjak.

Autor/Izvor:D.Š./Web Foto: Ilustracija Pb
27.11.2022.

Došašće ili advent (lat. adventus = dolazak), je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme kršćanskih vjernika za blagdan Božića, što je ujedno početak nove crkvene godine.

U došašću, izrađuje se i stavlja na stol adventski vijenac s četiri svijeće koje simboliziraju četiri nedjelje u došašću. Plete se od zimzelenih grančica, ali tako da nema početka ni kraja što označuje vječnost. Bor i božikovina u vijencu simboliziraju besmrtnost, lovor označava pobjedu nad grijehom i patnjom, a cedar snagu i izlječenje od svih bolesti. Lišće božikovine podsjeća na vijenac od trnja, sukladno engleskom vjerovanju da je Kristov vijenac od trnja bio načinjen upravo od bodljikavog lišća ove zimzelene biljke. Često je u njemu i grančica ružmarina jer ova je biljka prema legendi čuvala Djevicu Mariju na njenom putu u Egipat.

Čine ga dva temeljna simbola – krug i svijeće odnosno svjetlo. U vijenac se umeću četiri svijeće koje označuju četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti: stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak. Svojim oblikom kruga i zelenilom kojim je ukrašen simbolizira kršćanski duh koji se temelji na vječnosti i vjernosti.

Četiri adventske svijeće u adventskom vijencu, pale se jedna po jedna, svake nedjelje, sve do Božića.

Prve adventske nedjelje pali se prva svijeća i tako redom da do Božića. gore sve četiri. Svaka od njih ima svoje značenje. ‘Prva svijeća je svijeća nade, druga svijeća je simbol mira, treća radosti, a četvrta ljubavi. Svjetlo svijeća označava dolazeće svjetlo Isusa. Prema jednoj tradiciji prva svijeća nazvana je prorokova svijeća, druga betlehemska, treća pastirska, a posljednja svijeća anđela.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *