previous arrow
next arrow
Slider

Miholjština.info

Prvi informativni portal Miholjštine

SMRDLJIVI MARTIN – NEŽELJENI SUSTANAR

Najezda smrdljivog martina počinje u proljeće, ali je najveća u kasnu jesen (sve do Martinja), kada se pred hladnoćom ponovno sklanjaju u toplija zatvorena skladišta s voćem i povrćem, a nerijetko zalutaju i u stanove.

Autor/Izvor:D.Š./Wiki
Foto:I.T./T.B./O.L./K.P./

Dolaskom hladnijeg vremena susrećemo se sa najezdom smrdljivih martina, koji se sa padom temperature zavlače u zatvorene prostore koji su im idealni kao sklonište, pogotovo na suha, topla i mračna mjesta. Prilično su otporni na kemijska sredstva te ih se može samo ručno ukloniti.
Odbija ih miris mente i češnjaka, te stručnjaci zato tvrde da bi bilo najbolje postaviti ih ispred svojih prozora ili vrata. To bi kukca trebalo spriječiti da uđe u vaš dom.

Smrdljivi Martin je kukac iz nadreda rilčara, reda stjenica, podreda kopnenih stjenica (Heteroptera – raznokrilci, od kojih je determinirano oko 40.000 vrsta, a na području RH oko 800) i obitelji štitastih stjenica ili ploštica. Ovi su kukci pretežno grabežljivci, a tek u manjoj mjeri i izraziti štetnici na kulturnom bilju. Oštećuju cvjetove, listove ili plodove iz kojih rilcem-sisalom uzimaju sok, kojim se hrane.

S obzirom da poput drugih stjenica ispuštaju (štrcaju u obrani) neugodan vonj i da se u doba Martinja sklanjaju u zatvorene toplije prostorije, narod im je prema tim značajkama odredio ime.

Postoje čitavi niz kukaca iz reda stjenica kao što su smrdljiva greta (Dolycoris baccarum), prugasti smrdljivac (Graphosoma lineatum), smeđa stjenica (Coreus marginatus), zeleni smrdljivac (Palomena prasina) i Halyomorpha halys, invazivna vrsta koja je stigla iz istočne Azije kao i mnogi drugi.

Fotogalerija:Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *