previous arrow
next arrow
Slider

Miholjština.info

Prvi informativni portal Miholjštine

ŠTO JE VALENTINOVO I ZAŠTO GA SLAVIMO 14. VELJAČE

Na Valentinovo svake godine zaljubljeni proslavljaju svoj dan obilježavajući ga na raznorazne načine.

Autor/Izvor:D.Š./R.O./Wiki
Foto:Ilustracija B/G./Pb

Valentinovo ili Dan sv. Valentina spomendan je na sv. Valentina koji se obilježava 14. veljače. Taj dan se obilježava i kao Dan zaljubljenih.
U Hrvatskoj se obilježavanje Valentinova kao dana zaljubljenih uglavnom vezuje uz utjecaje iz američke popularne kulture.

Postoje razne teorije o Valentinovom, no najpoznatija potječe iz Rima, dok je kršćanstvo bilo u začecima. Tadašnji car Klaudije Gotski zabranio je svojim vojnicima da se žene jer je smatrao da se neće predano boriti u pohodima.

Svi svećenici poštovali su carevu odluku, osim Valentina koji je jedini vršio obred vjenčanja. Valentin je bio je svećenik i mučenik koji je živio u 3. stoljeću. Kada se za to saznalo, car ga je bacio u tamnicu i dao pogubiti odrubivši mu glavu 14. veljače. Pogubljen je 269. godine nakon čega ga je narod ubrzo proglasio svecem.

Papa Julije 1. u 4. stoljeću nad njegovim je grobom podigao baziliku, te se od tada počeo štovati medu kršćanima. Od 15. stoljeća narod ga slavi kao zaštitnika zaljubljenih.

Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Karlo Orleanski. Namjenio ju je svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj. Simbol je Valentinova i Kupid, starorimski bog ljubavi. Često se prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi. Svake se godine za Valentinovo pošalje oko milijardu čestitaka, a nešto više pošalje se jedino za Božić

Svake godine djevojke i žene širom svijeta na Valentinovo zajedno dobiju oko 50 milijuna ruža. U Veronu, rodni grad Romea i Julije, svake godine pristigne oko tisuću ljubavnih pisama za Juliju. U Americi, zanimljivo, čak 15 posto čestitaka za Valentinovo djevojke pošalju same sebi.

Iako se Valentinovo slavi u većini zemalja, različite su kulture razvile vlastite tradicije. U nekim dijelovima svijeta Valentinovo se obilježava kao dan izražavanja ljubavi između članova obitelji i prijatelja, a ne ljubavi romantičnih parova. Neke tradicije uključuju ostavljanje lizalica i darova za djecu, a druge uključuju zahvalnost između prijatelja.

Valentinovo je najčešće povezano s romantičnom ljubavlju, jer se svake godine razmijene milijuni Valentinovih čestitki. Pokloni cvijeća ili jedne crvene ruže šalju se s romantičnim porukama voljenima, a parovi provode posebno vrijeme zajedno. 

Mnogi parovi Valentinovo odlučuju proslaviti večerom, piknikom ili posebnim domaćim obrokom. Mnogi restorani nude promocije za Valentinovo, a hrana se često predstavlja simbolima ljubavi poput srca i cvijeća. 

Još jedna popularna aktivnost za Valentinovo je priuštiti si boravak u luksuznom hotelu na prekrasnom mjestu. Prijedlozi za brak također su popularni na Valentinovo, a često se bira kao savršen dan za izražavanje njihove ljubavi i zalaganja. Neki se prijedlozi za brak daju vrlo kreativno, na primjer nakon uspona na vrh planine ili objavljivanja poruke na reklamnom panou. Bez obzira na metodu, prijedlozi za brak napravljeni na Valentinovo uglavnom su romantični i nezaboravni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *