Slider

Miholjština.info

Prvi informativni portal Miholjštine

VJEKOSLAV HENGL – GRADONAČELNIK GRADA OSIJEKA (1920. – 1934)

Vjekoslav Hengl povezao je Gornji grad, Tvrđu i Donji grad električnim tramvajem.

Autor/Izvor: D.Š./Arhinet
Foto/Izvor: M.V./ Željka Bačić

U četvrtak (2. prosinca 2021. godine) nizom prigodnih događanja, obilježen je Dan Grada Osijeka, a povodom Dana grada Osijeka u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek, održana je promocija knjige “Osijek gradonačelnika Vjekoslava Hengla (1920.-1934.)” autorice Anamarije Lukić.

Tko je bio Vjekoslav Hengl ?

Vjekoslav Hengl rođen je 15. travnja 1875. godine u Donjem Miholjcu, pod krštenim imenom Aloysius. Otac mu je bio Ivan Hengl bačvar iz Donjeg Miholjca, majka Barbara Balković, rodom iz Valpova. Osnovnu školu je završio u Miholjcu, a gimnaziju u Osijeku. Studij prava završio je u Beču, nakon čega je postao odvjetnik i kraljevski javni bilježnik u Osijeku 1910. godine. Bio je jedan od vodećih članova Hrvatske zajednice u Osijeku.

Oženio se bogatom nasljednicom Matildom Gillming, kćerkom veleposjednika Ladislava Gillminga i Matilde rođ. Blau. Slijedom toga bili su vlasnici nekoliko najelitnijih nekretnina u gradu Osijeku (zgrade osječkog gornjogradskog kasina, danas HNK, hotela pored nje, nadalje zgrade na trgu Ante Starčevića, u Strossmayerovoj ulici), dok su zgradu današnje Gradske i sveučilišne knjižnice – po predaji – dobili za vjenčani dar, u kojoj su i živjeli sve do 1945. godine.

Od 1920. do 1934. godine (izuzev prekida 1927.) obnaša dužnost gradonačelnika grada Osijeka, zaslužan je za velika infrastrukturna ulaganja i urbanistički razvoj grada. Uz njegovo ime veže se rušenje tvrđavskih bedema u cilju povezivanja gradskih cjelina (Gornji grad, Tvrđa, Donji grad) električnim tramvajem. Dovršena je električna centrala, podižu se brojne javne zgrade, napravljeni su veliki pomaci na području gradske cestogradnje, kanalizacije i ostale gradske infrastrukture. Za vrijeme njegovog gradskog načelstva izrađeni su urbanistički planovi i regulatorne osnove, koje su uvelike utjecali na današnji izgled grada. Umro je u Osijeku 6. studenog 1961.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *