Slider

Miholjština.info

Prvi informativni portal Miholjštine

10. KOLOVOZA, SVJETSKI DAN BIOGORIVA

Biogoriva se danas proizvode iz različitih vrsta biomase, a najraširenija su biogoriva prve i druge generacije, biodizel i bioetanol.

Autor/Izvor:D.Š./N18/Wiki/ina
Foto/Izvor: C.K./Pb

10. kolovoza obilježava se Svjetski dan biogoriva, koji je posvećen podizanju svijesti o nekonvencionalnim izvorima goriva koji bi mogli djelovati kao alternativa fosilnim gorivima.

Puno prije nastanka dizel motora prvi put gorivo iz biljnog ulja 1853. proizveli su znanstvenici E. Duffy i J. Patrick, a 10. kolovoza obilježava se kao Svjetski dan biogoriva u čast Rudolfa Diesela koji je svoj prvi jednocilindrični motor pokrenuo uljem od kikirikija, 1893. u Augsburgu.

Biogorivo je tekuće ili plinovito gorivo za pogon motornih vozila i brodova za potrebe prijevoza proizvedeno iz biomase. Biomasa je razgradljivi dio proizvoda, otpada i ostataka biološkog podrijetla iz poljoprivrede (uključujući tvari biljnoga i životinjskog podrijetla), šumarstva i srodnih proizvodnih djelatnosti uključujući akvakulturu kao i biorazgradljivi dio industrijskog i komunalnog otpada

Biogoriva se danas proizvode iz različitih vrsta biomase, a najraširenija su biogoriva prve i druge generacije, biodizel i bioetanol.

Biodizel je gorivo koji se proizvodi od biljnog ili životinjskog ulja i masti. Sastoji se od metilnih estera masnih kiselina (eng. FAME).
U Europi se najviše proizvodi iz uljane repice, korištenog jestivog ulja i životinjskih masti. Biodizel je biorazgradiv, a njegovim izgaranjem
dobiva se gotovo jednako energije kao i korištenjem običnog dizela.

Bioetanol je gorivo koje se proizvodi najviše od sirovina iz kojih se proizvodi šećer. Danas su već komercijalne i tehnologije proizvodnje iz lignoceluloznih materijala što bioetanol proizveden na ovaj način svrstava u skupinu naprednih biogoriva ili biogoriva druge generacije.

Poznato je da biogoriva ne sadrže sumpor i proizvode niske emisije ugljičnog monoksida i toksične tvari u usporedbi s konvencionalnim fosilnim gorivima i imaju tendenciju rasta u svijetu zbog spoznaje o onečišćenju zraka raznim nusproduktima izgaranja fosilnih goriva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *