Slider

Miholjština.info

Prvi informativni portal Miholjštine

28.04. – SVJETSKI DAN SIGURNOSTI I ZAŠTITE NA RADU

Obilježavanjem ovog dana nastoji se utjecati na podizanje razine svijesti o potrebi provedbe zaštite zdravlja i sigurnosti na radu.

Autor:D.Š./Wiki/HZJZ/ZJZVŽ
Foto/Izvor:Ilustracija Y.R./Pb,C23a/Pb

Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu obilježava se 28. travnja, to je prilika da se naglasi koliko je radno mjesto sa svojim karakteristika važno za očuvanje tjelesnog i mentalnog zdravlja budući da prosječna osoba na svom radnom mjestu provede 1/3 života.

Međunarodna organizacija rada (ILO) proglasila je 28. travnja Svjetskim danom sigurnosti i zaštite zdravlja na radu. Taj se dan u svijetu obilježava kao dan sjećanja na sve radnike koji su poginuli u nesrećama na radu ili umrli zbog profesionalnih bolesti. Treba još napomenuti da je 2007. godine Hrvatski sabor proglasio 28.travnja Danom zaštite na radu u Republici Hrvatskoj. Taj se dan širom svijeta obilježava različitim prigodnim događajima i akcijama.

Prema Međunarodnoj organizaciji rada (ILO, International Labour Organization) u svijetu svake godine nastaje oko 270 milijuna ozljeda na radu i oko 160 000 slučajeva profesionalnih oboljenja. Jedan radnik umire svakih 15 sekundi širom svijeta. Svakodnevno umire 6000 radnika. Više ljudi umire dok su na poslu od onih koji ratuju.

Stoga Međunarodna organizacija rada svake godine ima za cilj smanjiti broj smrtnih slučajeva nastalih ili uzrokovanih na radu, a obilježavanjem ovog dana nastoji se utjecati na podizanje razine svijesti o potrebi provedbe zaštite zdravlja i sigurnosti na radu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *