Slider

Miholjština.info

Prvi informativni portal Miholjštine

7. LIPANJ – SVJETSKI DAN SIGURNOSTI HRANE

Ovogodišnja tema, “Sigurna hrana danas za zdravo sutra”, naglašava da proizvodnja i konzumacija sigurne hrane imaju neposredne i dugoročne koristi za ljude, planet i gospodarstvo.

Autor/Izvor:D.Š./MP/WHO
Foto:Ilustracija WHO/D.T./Pb/MP

Svjetski dan sigurnosti hrane (WFSD) obilježava se 7. lipnja i ima za cilj skrenuti pozornost i potaknuti akcije na pomoć u prevenciji, otkrivanju i upravljanju rizicima koji se prenose hranom, pridonoseći sigurnosti hrane, zdravlju ljudi, ekonomskom prosperitetu, poljoprivredi, pristupu tržištu, turizmu i održivom razvoju.  

Ovogodišnja tema, “Sigurna hrana danas za zdravo sutra”, naglašava da proizvodnja i konzumacija sigurne hrane imaju neposredne i dugoročne koristi za ljude, planet i gospodarstvo. Prepoznavanje sistemskih veza između zdravlja ljudi, životinja, biljaka, okoliša i gospodarstva pomoći će nam da udovoljimo potrebama budućnosti.

Prepoznavši globalni teret bolesti koje se prenose hranom, a koje pogađaju pojedince svih dobnih skupina, posebno djecu mlađu od 5 godina i osobe koje žive u zemljama s niskim primanjima, Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2018. da će svaki 7. lipnja biti Svjetski dan sigurnosti hrane. Svjetska zdravstvena skupština donijela je 2020. rezoluciju o jačanju globalnih napora za sigurnost hrane kako bi se smanjio teret bolesti koje se prenose hranom. SZO i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) zajednički olakšavaju obilježavanje Svjetskog dana sigurnosti hrane, u suradnji s državama članicama i drugim relevantnim organizacijama.

Mobilna aplikacija HRana omogućava vam da dobijete sve informacije o upozorenjima o hrani, hrani za životinje i o predmetima i materijalima koji dolaze u neposredan dodir s hranom, a nalaze se na tržištu RH ili EU.

U aplikaciji HRana koju građani besplatno koriste na svojim mobilnim uređajima nalaze se informacije o nesukladnim proizvodima za koje se radi opoziv s tržišta, a nalaze se na tržištu i u roku trajanja, uz niz drugih edukativnih informacija za potrošače. Informacije koje Ministarstvo poljoprivrede ažurira u realnom vremenu građani primaju putem obavijesti aplikacije, a obavijest sadržava prikaz upozorenja o hrani i dodatne informacije o nesukladnom proizvodu (naziv proizvoda i sliku, rok trajanja, vrstu rizika za zdravlje, izvršenu radnju nadležnih institucija, status distribucije i sl.) te podatke o subjektu o poslovanju hranom koji je taj proizvod stavio na tržište. Aplikacija kroz dva izbornika nudi sve obavijesti na razini EU na engleskom jeziku te informacije na hrvatskom jeziku koje se odnose samo na hrvatsko tržište.
 
Detalje zainteresirani korisnici mogu pronaći na hrana.mps.hr, a aplikaciju preuzeti na platformama:
Android Google Trgovina
iOs App Trgovina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *