Slider

Miholjština.info

Prvi informativni portal Miholjštine

DVIJE TREĆINE OSOBA U RH IMA PREKOMJERNU TJELESNU MASU

Gotovo dvije trećine odraslih osoba u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu!

Autor/Izvor:D.Š./HZJZ
Foto/Izvor:B/G/Pb, / HZJZ

Dok je 34% odraslih koji su živjeli u Republici Hrvatskoj u 2019. godini imalo normalnu tjelesnu masu prema njihovom indeksu tjelesne mase (ITM), gotovo dvije trećine (65%) imalo je prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu (42% prekomjernu tjelesnu masu i 23% debljinu), a 1% je pothranjenih. ITM je mjera tjelesne mase osobe s obzirom na njenu visinu koja je razmjerno dobro povezana s udjelom masti u tijelu.

Uz iznimku onih starijih od 75 godina, što je viša dobna skupina to je i veći udio osoba s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom: najniži udio zabilježen je među odraslima u dobi od 18 do 24 godine (27%), dok je među onima koji su u dobi od 65 do 74 godine zabilježen najviši udio (79%) – slično je i kada gledamo samo udio onih s debljinom (6% naprema 29%).

Uzorak je također jasan s obzirom na razinu obrazovanja. Udio osoba s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom pada kako raste razina obrazovanja. Dok je u 2019. godini udio odraslih s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom među onima s niskom razinom obrazovanja bio 73%, među onima sa srednjom razinom obrazovanja bio je 66%, a među onima s visokom razinom obrazovanja 53%. Udio osoba s debljinom također pada s razinom obrazovanja, od 33% odraslih s niskom i 23% sa srednjom do 14% odraslih s visokom razinom obrazovanja.

Udio odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom značajno se razlikuje u pojedinim državama članicama Europske unije. Najviši udjeli zabilježeni su u Hrvatskoj i Malti, gdje je 65% odraslih osoba imalo prekomjernu tjelesnu masu u 2019. godini.

S druge strane, najniži udjeli zabilježeni su u Italiji (46%), Francuskoj (47%) i Luksemburgu (48%).

Ove informacije dio su novih rezultata Europske zdravstvene ankete (European Health Interview Survey, EHIS; treći val) koje su 21.7.2021. objavili  Eurostat i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Europska zdravstvena anketa mjeri zdravstveno stanje, odrednice zdravlja i korištenje zdravstvene zaštite među građanima Europske unije. Ovdje su prikazani samo neki od podataka vezani uz prekomjernu tjelesnu masu i debljinu u Hrvatskoj – detaljniji prikaz bit će objavljen u zasebnoj publikaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koja je u pripremi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *