previous arrow
next arrow
Slider

Miholjština.info

Prvi informativni portal Miholjštine

RASKOŠNA MAGNOLIJA MIHOLJŠTINE

Magnolija je jedno od najljepših stabala u proljeće.

Autor/Izvor:D.Š./Wiki/JL/Ap

U Donjem Miholjcu u Đanovačkoj ulici, već 30 godina rascvjetana krošnja magnolije mami poglede prolaznika i svojim bojama i raskoši ostavlja ih bez daha. Mnogi kažu da je ovo najveća i najljepša magnolija Miholjštine i ako ste i sami nekad prošli pored ove prekrasne magnolije, ona sigurno nije ostala nezamijećena.

Soulangeova magnolija (lat. Magnolia × soulangeana), listopadni hibridni grm ili manje stablo iz porodice magnolijevki Jedna je od najčešćih magnolija u hortikulturi na Britanskim otocima (posebo na jugu Engleske) i istočnoj i zapadnoj obali SAD-a.

Cvjetovi su joj dvospolni, bijelo-ljubičastoružičasti koji cvjetaju prije listanja. Plod je tobolac, skupni češerasti plod. Ovaj hibrid prvi je uzgojio francuski botaničar Étienne Soulange-Bodin, križanjem vrsta Magnolia denudata i M. liliiflora. Ova vrsta magnolije ubraja se među najjednostavnije za uzgoj, a i na vjetar je manje osjetljiva od nekih drugih vrsta magnolija.

Magnolije su vrlo atraktivne cvjetnice iz obiteli Magnoliaceae. Postoji više od 200 vrsta magnolija koje se razlikuju veličinom, oblikom, bojom cvijeta i vrstom staništa. Stabla magnolije potječu iz jugoistočne Azije i Sjeverne Amerike, ali su se zbog svoje ljepote proširila po gotovo svim kontinentima.

Uspijevaju na suncu ili laganoj sjeni. Najbolje ih je saditi na mjestima zaštićenim od jakog mraza i vjetra. Vrijeme sadnje je travanj. Biljku treba saditi plitko, jer se korijen zakorjenjuje u površinskom sloju tla.

Magnolija je stara biljna vrsta koja je evoluirala još prije pojave pčela, a cvjetovi su se razvili radi poticanja polinacije kukcima. Otkriveni su fosili vrste Magnolia acuminata stari oko 20 milijuna godina te biljaka poput Magnoliaceae starih 95 milijuna godina.

Fotogalerija:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *