Slider

Miholjština.info

Prvi informativni portal Miholjštine

Prandau festival u Donjem Miholjcu

lipanj – rujan 2020.

NAJAVA : PRANDAU FESTIVAL

Izvor/Autor: GRAD DONJI MIHOLJAC TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA DONJEG MIHOLJCA

Ciljevi festivala

• Revitalizacija kulturne baštine i stvaranje novih kulturnih sadržaja kroz
promociju vrijednih crkvenih orgulja i vrhunskog koncertnog prostora dvorca Mailath.
• Podizanje svijesti lokalnog stanovništva o kulturnoj ostavštini obitelji Prandau te omogućavanje sudjelovanje građana u vrhunskim glazbenim koncertima dovođenjem eminentnih glazbenih majstora.
• Motiviranje učenika glazbene škole kao i ostalih glazbenika za sudjelovanje na koncertima klasične glazbe te stvaranje poticajnog okruženja za stvaralaštvo i muziciranje
• Pozicioniranje Grada Donjeg Miholjca na kulturnoj karti Republike Hrvatske kroz stvaranje kulturnog identiteta društvene zajednice temeljenog na uključivanju svih segmenata društva od ekonomskih, obrazovnih, vjerskih i socijalnih dionika u svrhu jačanja društvene kohezije i širenja optimizma te kreiranje nove perspektive.
• Organiziranjem novih kulturnih događanja temeljenih na tradiciji i kulturnoj baštini razvijati nove potencijale za razvoj turističke ponude i privlačenje novih posjetioca.

Programska orijentacija festivala

Prandau Festivala programski je usmjeren na promoviranje orguljaške i komorne glazbe, revitalizacijom bogatog kulturnog nasljeđa i glazbene tradicije obitelji Hileprand-Prandau a posebice jednog od članova obitelji Karla baruna Prandau.
Karlo barun Prandau kao glazbenik i kompozitor bio je mecena glazbene
umjetnosti, kulturnog života, obrazovnog i vjerskog života ne samo na području Donjeg Miholjca nego i cijele Slavonije čiju ostavštinu baštinimo u vidu vrlo vrijednih orgulja koje se nalaze u crkvi sv. Mihaela arkanđela, glazbene škole u Donjem Miholjcu osnovane 1734. godine također na inicijativu Karla Prandau te izuzetno vrijednog i akustičnog prostora velike dvorane dvorca Mailath u kojoj su se svojevremeno održavali koncerti komornih sastava i razni balovi.

Krešimir Bedek (Zagreb, 1981.) diplomirao je gitaru u klasi Darka Petrinjaka
na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Postdiplomski studij završio je u Nizozemskoj u klasi Zorana Dukića na Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu. Docent je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
Nastupao je u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Portugalu, Izraelu, Estoniji i Rusiji, svirajući solistički, uz orkestre i u različitim komornim sastavima.
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i u inozemstvu. Na 42.tribini mladih umjetnika Darko Lukić osvojio je glavnu nagradu te nagradu Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, a zaposlen kao asistent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu primio je Godišnju nagradu Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu za 2010. godinu.
Dvostruki je laureat prestižnog međunarodnog natjecanja Printemps de la
guitarre (Charleroi, Belgija, 2006. i 2008.) i pobjednik je međunarodnih
gitarističkih natjecanja Guitar and Chamber Music Festival Zwolle i Scharpach gitaar concurs (oboje Nizozemska 2006.), Guitarmania (Almada, Portugal, 2007.) te Certamen Internacional de Guitarra de Barcelona ‘Miguel Llobet’ (2008.).

Gudački kvartet Rucner utemeljili su 1998. godine bračni par Snježana i Dragan Rucner (do tada dugogodišnji članovi Gudačkog kvarteta Klima). Nastavljajući tradiciju komornog muziciranja njegovanjem klasičnog i suvremenog repertoara kao i izvođenjem djela suvremenih hrvatskih autora, Gudački kvartet Rucner čini i repertoarni iskorak prema glazbi drugih žanrova, o čemu svjedoči i njihova nadasve uspješna suradnja sa američkim bandoneonistom

Peterom Soaveom.Tijekomsvog umjetničkog djelovanja posebnu pozornost obraća na Ciklus koncerata komorne glazbe pod nazivom „ČETIRI GODIŠNJA DOBA“ koji su započeli 2003. godine. Radi se o četiri koncerta kroz kalendarsku godinu, koji se zovu PROLJEĆE, LJETO, JESEN, ZIMA. Održavaju se u Zagrebu, a repriziraju u manjim mjestima Hrvatske.

Na svakom koncertu Kvarteta gostuju jedan ili više priznatih i poznatih glazbenika iz Hrvatske i inozemstva. Također, na svakom koncertu se na inicijativu bračnog para Rucner, osnivača Kvarteta, praizvedejedno ili više suvremenih djela hrvatskih i inozemnih skladatelja. Riječ je o jedinom takvom projektu u RH. Projekt su od prvogdana podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Ured za kulturu Grada Zagreba. Do sada je Kvartet Rucner praizveo više od 100 skladbi hrvatskih i stranih autora.

Za svoj dosadašnji rad osvojili su dvije prestižne nagrade: diplomu Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i nagradu Vatroslav Lisinski, koju dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu.

Kroz protekle godine Kvartet je u ciklusu koncerata komorne glazbe, pod nazivom „ČETIRI GODIŠNJA DOBA“ ugostio više od 250 glazbenika i praizveo više od 100 skladbi. Uvijek promovira hrvatske skladatelje na svojim mnogobrojnim gostovanjima u Hrvatskoj i inozemstvu (Italija, Francuska, Poljska, Austrija, Švicarska, Australija, Španjolska, Grčka, Njemačka, Litva, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Egipat, Izrael, Kina). Kroz sve godine svoga djelovanja Kvartet podržava mlade talentirane glazbenike, omogućujući im nastupe na svojim koncertima. Humanitarni program

Od samog osnutka Kvarteta jedna od stalnih aktivnosti je humanitarni program „Mala kap u slapu…“

Ansambl Camerata Garestin okuplja vodeće hrvatske vokalne i instrumentalne interprete glazbe 17. i 18. stoljeća. Osnovan je 2008. godine na poticaj varaždinskog violončelista Krešimira Lazara, uz suosnivače sopranisticu Ivanu Lazar, flautista Danija Bošnjaka te čembalista i orguljaša Krešimira Hasa. Sastavljen je od glazbenika čija bogata iskustva već dulje vrijeme doprinose kulturnom i umjetničkom životu Republike Hrvatske. Taj doprinos članova ansambla već je više puta i prepoznat od strane Ministarstva kulture Rebublike Hrvatske, koje u prepoznatljivoj mjeri i podupire rad ansambla. CamerataGarestin već je popraćena veoma pohvalnim recenzijama, primjerice na centralnom hrvatskom festivalu barokne glazbe Varaždinske barokne večeri. Ansambl je gostovao i na prestižnom međunarodnom festivalu barokne glazbe SEVIQC Brežice, te na Festivalu hrvatske glazbe u Beču, tom prigodom nastupajući u glasovitoj Hofburgkapelle. Camerata Garestin je vjerojatno i prvi hrvatski ansambl za staru glazbu profesionalno angažiran u Kraljevini Nizozemskoj (Voorshoten, den Haag, 2014.), a gostovao je i u Švedskoj, Slovačkoj, Njemačkoj, Austriji te Bosni i Hercegovini. Članovi ansambla muziciraju na replikama baroknih instrumenata. Svojim nazivom ansambl njeguje i hrvatsku povijesnu baštinu prikazujući srednjevjekovno ima grada Varaždina – Garestin, te je osobito vezan uz međunarodni festival Varaždinske barokne večeri redovito nastupajući na istom od svog osnutka. Programska smjernica ansambla teži prikazu tematskih koncertnih projekata, prikazujući tako vrhunska djela europskih i hrvatskih majstora visoke renesanse, galantnog stila, rokokoa te glazbu ranijeg klasičnog stila. Uz osobitu pažnju ansambl njeguje upravo hrvatsku glazbenu baštinu s naglaskom na djelima Ivana Marka Lukačića, Vinka Jelića, Gabriela Pulitija, Tomasa Cecchinija te Ivana Šibenčanina. Ansambl je u sklopu 47. Varaždinskih baroknih nagrađen nagradom Jurica Murai. 2018. godine ansambl je, sa solističkom ulogom Ivane Lazar, snimio i tonski zapis Vulnerasti cor meum sa djelima hrvatskih ranobaroknih majstora.                                                                                         

Edmund Andler-Borić rođen je i odrastao u Zadru, a živi i djeluje u Zagrebu. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je klavir u klasi prof. Ide Gamulin, orgulje u klasi prof. Ljerke Očić, a magisterij orgulja u klasi prof. Maria Penzara.

Orguljašku interpretaciju usavršavao je u majstorskim klasama Jaroslava Tume, Pietera van Dijka i Daniela Rotha.

Godine 1999. odnio je apsolutnu pobjedu na II. hrvatskom natjecanju orguljašaFranjo Dugan . Ističe se izvedbama virtuoznih skladbi iz razdoblja romantizma i suvremene glazbe. Osobito je aktivan kao koncertant te je s održanih nekoliko stotina koncerata po Europi, Južnoafričkoj Republici, Izraelu, SAD-u, Siriji, Bjelorusiji, Ukrajini i Rusiji najistaknutiji mladi umjetnik orguljaš.

Godine 2010. dobitnik je nagrade Franjo Dugan za poseban doprinos očuvanju i promociji  orguljaške baštine.

Osim što je gostovao na mnogim festivalima, jedan je od pokretača  takvih događaja u Hrvatskoj: umjetnički voditelj je Festivala-Orgulje Zagrebačke katedrale,  AdventFesta ukatedrali, bio je jedanaest godina ravnatelj međunarodnog orguljaškog festivala Arsorgani Sisciae u Sisku  i tri godine ZRIN festivala. Kao solist uz orgulje surađuje sa  Simfonijskim orkestrom HRT-a i dirigentima Nikšom Barezom i Pavlom Dešpaljem, te Simfonijskim orkestrom Mostar.

Izdavačka kuća Croatia Records izdala mu je prvi solistički CD 2009.godine koji je i nagrađen hrvatskom diskografskom nagradom Porin 2010.

2013. godine  mu je izašao drugi solistički CD Sisačka orguljaška baština u izdanju CroatiaeRecords. Krajem 2015. izašao mu je i treći nosač zvuka Orgulje Sisačke biskupije-Sela u izdanju Croatiae Records. U 2016. godini izašao je i četvrti solistički CD pod naslovom Orgulje Sisačke biskupije-Voloder. U 2018. godini u izdanju Cantusa izašao je CD „CantusMiroslava Miletića“ s orguljskim djelima tog uvaženog hrvatskog skladatelja. Godine 2015.  dobitnik  je diplome Milka Trnina  HDGU-a za 2014.  za promicanje orguljaške umjetnosti. U 2019. mu je izašao šesti solistički CD pod naslovom Orguljske toccate iz Zagrebačke katedrale u izdanju Croatiae Records.         

Goran Končar, jedan od najistaknutijih hrvatskih violinista, studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Martina Barića i Josipa Klime, a magistrirao 1978. u razredu Leonida Kogana na Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi. Usavršavao se kod Maxa Rostala u Bernu i Henryka Szerynga u Ženevi, te potom kod Yfraha Neamana u Londonu čiji je asistent od 1981.- 83. na Guildhall School of Music.

Od 1988. profesor je na Muzičkoj akademiji sveučilišta u Zagrebu. Drži majstorske tečajeve u Madridu, Berlinu, Torinu, Milanu, Sidneyu, Tokyu, Pekingu, Stellenboschu i drugdje. Godine 2004. pokreće LAUS ljetnu akademiju u Dubrovniku zajedno s najvećim svjetskim violinističkim imenima (Zakhar Bron,Viktor Tretyakov,Dmitry Sitkovetsky, LeonidSorokow).

Međunarodnu solističku karijeru započeo je 1982. gostujući u većini europskih zemalja, SAD-u, Japanu, Koreji i Izraelu.

Od 1984. do 1994. bio je koncertni majstor Royal Philharmonic Orchestra u Londonu, Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije i Zagrebačke filharmonije. Koncertirao je s uglednim orkestrima i dirigentima diljem svijeta.

Dobitnik je prvih i posebnih nagrada na državnim natjecanjima u zemlji, nagrade Glazbeni život u Moskvi (1980.) za izvedbuKoncerta za violinu i orkestar DmitrijaŠostakoviča, prve nagrade na Međunarodnom natjecanju u Bratislavi (1984.) te drugih visokih priznanja. U popisu nagrada osobito se ističe Nagrada Vladimir Nazor (2006.).

U svojoj solističkoj i pedagoškoj praksi posebno je posvećen interpretacijama djela Johanna Sebastiana Bacha (Solo sonate i partite), a zatim repertoaru koji je radio s Maxom Rostalom (W.A.Mozart te francuski repertoar – M. Ravel, C. Debussy i C. Franck), Yfrahom Neamanom (J. S. Bach, M. Bruch, E. Bloch, F. Mendelssohn) te Leonidom Koganom(ruska literatura – P.I.Čajkovski, A. Glazunov, A. Hačaturjan, S. Prokofjev te D. Šostakovičza izvedbu kojega je bio prvi stranac koji je osvojio rusku nagradu).Posebnu pozornost posvećuje izvedbi klasika 20. stoljeća (B. Bartok, B. Martinu, S. Gubajdulina, A. Nilsson, K. Goldmark) te suvremenim djelima zbog čega mu niz skladatelja posvećuje kompozicije (Boris Papandopulo, Milko Kelemen, Giuseppe Gavazza, D. Holloway, Ivo Malec).

Prvu mu je ploču izdao EMI 1984. u Londonu, a snima za BBC, CBS, France Musique, HRT te druge radijske i televizijske postaje. Croatia Records je objavila jednu od rijetkih integralnih izvedbi solo violinskih sonata Eugène Ysaÿea.

Od 1987. do 2012. vodi Zagrebački kvartet te punih četvrt stoljeća svoje umijeće i umjetnost ugrađuje u postojanje ovog najdugovječnijega, ne samo hrvatskog već i europskog komornog sastava. Zagrebački kvartet osnovan je daleke 1919. godine i gotovo čitavo stoljeće temelj je tradiciji komornog muziciranja u Hrvatskoj, a u toj je tradiciji Goran Končar sigurno jedna od stožernih ličnosti. U tom razdoblju održao je preko 2000 koncerata, a pod njegovim vodstvom Zagrebački kvartet preko 1000 koncerata, nastupao je na svim kontinentima u najpoznatijim svjetskim koncertnim dvoranama, te surađivao s velikim brojem hrvatskih i inozemnih solista. Praizveoje većinu djela hrvatskih skladatelja pisanih za gudački kvartet, te objavio 15 nosača zvuka. Ne treba zaboraviti niti za djelatnost Kvartetarješavanja možda ključnog problema, a to je prostor za rad. Uz pomoć Grada Zagreba 2007. Zagrebački kvartet je dobio i svoj Studio u Ilici 31a. Pod njegovim vodstvom Zagrebački je kvartet izveo sve Šostakovičeve, Beethovenove, Mozartove, Prokofjeve, Janačekove, većinu Haydnovih kvarteta te sve klavirske kvintete.

U svom profesionalnom djelovanju posebnu pažnju posvećuje proučavanjiu zvuka povijesnih instrumenata kao i osvještavanju vrijednosti tonskog drveta iz Hrvatske i Bosne od kojeg su izrađivani najvredniji instrumenti.U želji da promovira hrvatske graditelja gudačkih instrumenata 2005. inicirao je osnivanje Udruge profesionalnih graditelja i restauratora gudačkih instrumenata Hrvatske. Udruga je okupila graditelje gudačkih instrumenata koji su nastavili tradiciju hrvatskih graditelja Franje Kresnika,  Franje Šnajdera, Julija Penzo, Ivana Husa i Rudolfa Slokovića. Osnovana s ciljem promicanja znanja i vještina gradnje i restauracije svih gudačkih instrumenata, promicanja hrvatskih graditelja i restauratora kao i savjetovanja mladih glazbenika u odabiru kvalitetnih gudačkih instrumenata.     

Edmund Anđel Borić – umjetnički voditelj 

GRAD DONJI MIHOLJAC TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA DONJEG MIHOLJCA

                                                                   

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *