Slider

Miholjština.info

Prvi informativni portal Miholjštine

Svjetski dan svjesnosti o limfomima

Hrvatska udruga leukemija i limfomi – Podružnica Donji Miholjac , danas 15. rujna od 09,00 – 10,00 sati na Trgu Ante Starčevića u Donjem Miholjcu, provela je akciju obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o limfomima.

Autor:D.Š.
Foto:D.Š./IlustracijaHULL

Svjetski dan svjesnosti o limfomima obilježava se svake godine 15. rujna kako bi se podigla svijest o karcinomima limfnog sustava te osvijestilo javnost zašto je važno na vrijeme liječiti limfom.

Limfom je najčešći oblik raka limfnog tkiva, koje ima veliku ulogu u zaštiti od infekcija, jer je sastavni dio obrambenog sustava organizma. Spada u deset najčešćih vrsta zloćudnih bolesti, a njegova učestalost je stalno u porastu.
Ne postoje programi ranog otkrivanja ove bolesti, zato je jedini način za rano otkrivanje limfoma edukacija i informiranje javnosti o limfomu kao oboljenju o kojem se malo zna.
Veoma je važno simptome ovog oboljenja prepoznati na vrijeme. Ranim postavljanjem dijagnoze, uz adekvatan tretman, limfom se može uspješno liječiti. Uzrok nastanka limfoma nije otkriven, no čimbenici koji povećavaju rizik nastanka su: oslabljeni imunološki sustav (zbog nasljednih poremećaja ili djelovanja imunosupresivnih lijekova nakon transplantacije organa), neke infekcije (virusima HIV i EBV) te izloženost onečišćenju u okolišu (npr. pesticidima).Limfomi su zloćudne bolesti limfocita.

Članovi Hrvatske udruge leukemija i limfomi – Podružnica Donji Miholjac proveli su akciju obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o limfomima te su tom prilikom na štandu djelili edukativne letke ali i zdravo voće koje simbolizira zdrav život jer sa zdravom prehranom možemo ostvariti određene benefite u svom tijelu.

” Iako je danas bolest Covid-19 (koronavirus) sveprisutna, jer mi živimo pod okupacijom Korone, ne smijemo zaboraviti niti ignorirati ni ostale bolesti s kojima se svakodnevno susrećemo, kao što su leukemija, limfomi i srodne bolesti.” rekla je gđa.Marija Čošić.

“Obično mislimo da se to drugima događa, ali i za vrijeme ove epidemije Covid-19 imali smo u zadnje vrijeme puno onkoloških pacijenata tako da ovim obilježavanjem želimo skrenuti pažnju i na ostale bolesti. Prvi opći simptomi su umor, noćno znojenje, promjene na koži i drugi. Oboljeli uvijek traže podršku, a tu je naročito važna podrška obitelji i zajednice.Bitno je na vrijeme prepoznati znakove ovih bolesti i u tu svrhu i provodimo ovakve akcije da bismo educirali ljude i da budemo podrška oboljelima.”- rekla je predsjednica udruge dr. Ljubica Toth koja je i sama oboljela od limfoma.

Fotogalerija:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *