Slider

Miholjština info

Prvi informativni portal Miholjštine

RADIOAMATERSKI KLUB “NIKOLA TESLA” DONJI MIHOLJAC MEĐU NAJBOLJIMA U SVIJETU

Radioamaterski klub “Nikola Tesla” Donji Miholjac poznat je u cijelom svijetu.

Autor:D.Š.
Foto/Izvor:D.Š./9A1CCJ

Radioamaterki klub „Nikola Tesla“ Donji Miholjac, osnovan je davne 1965. godine, a u dosadašnjem radu ostvario je velike rezultate i dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja. U posljednjih 15-tak godina su među 10 najboljih radioamaterskih klubova u svijetu, a članovi kluba dio su reprezentacije Hrvatske.

U samom početku svog djelovanja bavili su se obučavanjem i kondicioniranjem telegrafista, a posebno su se istaknuli za vrijeme Domovinskog rata gdje su članovi kluba kroz postrojbe policije i Hrvatske vojske bili uključeni za potrebe operativnih komunikacija, a za vrijeme Domovinskog rata u Donjem Miholjcu bio je uspostavljen centar zračnog motrenja i navođenja koji je sakupljao sve informacije radarskih postaja o zračnom prometu iz istočnog djela Hrvatske. Također, sudjelovali su i u vježbama civilne zaštite i pokrivaju područje bivše općine u slučaju elementarnih nepogoda, te su udruga od posebne važnosti za grad Donji Miholjac.

Na zadnjem međunarodnom natjecanju održanom u mjesecu studenom 2021. osvojili su 3. mjesto u svijetu i 2. mjesto u Europi (neslužbeni rezultat), a u siječnju ove godine ih očekuje novo natjecanje za koje vrše pripreme, (postavljaju i isprobavaju nove antene) kako bi što spremnije dočekali natjecanje i ostvarili što bolji rezultat.

Što se tiče planova za budućnost, predsjednik kluba Igor Ovcin, rekao je da klub danas broji 13 članova i da im je najveći problem podmlatka s obzirom na nove tehnologije, ali da unatoč tome raste broj učesnika na natjecanjima kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Svake godine početkom školske godine organiziraju tečajeve na kojima učenici mogu uz teoretska, steći i praktična znanja koja će im pomoći u daljnjem školovanju, te dodao da zbog korone planiraju napraviti virtualni radio klub, gdje bi se moglo preko servera upravljati sa opremom i obavljati sve radnje, a da se ne mora fizički dolaziti u prostorije kluba. Također, zahvalio se Gradu na potpori i što su prepoznali važnost njihovog rada.

-Za opremu su potrebna značajna financijska sredstva, a uređaji su nam iz 80-tih godina koje uglavnom sami održavamo. U natjecanjima učestvujemo sa antenama koje smo sami napravili i sa sredstvima i opremom kojom raspolažemo, te su rezultati koje postižemo tim značajniji i mnogi se pitaju kako to uspijevamo, ali sve je zasluga želje, volje i entuzijazma koji nas vuče. – istaknuo je tajnik Radioamaterskog kluba “Nikola Tesla” Donji Miholjac, Damir Perasić.

JESTE LI ZNALI ?

Da Radioamaterki klub „Nikola Tesla“ Donji Miholjac postoji od 1965. godine., do domovinskog rata pod Jugoslavenskom međunarodnom oznakom YU2CCJ, a nakon rata pod Hrvatskom međunarodnom klupskom oznakom 9A1CCJ i 9A8M. (9A8M Contest Team – oznaka 9A je međunarodna oznaka za Hrvatsku (koriste je i naši avioni u zračnom prijevozu) , broj se dodjeljuje po svrsi korištenja a oznaka M je lokalni znak prepoznavanja (kod nas skraćeno od Miholjac)

Da je u klubu obuku prošlo preko 100 ljudi sa područja Donjeg Miholjca.

Da su svi punoljetni članovi bili uključeni u Domovinskom ratu u raznim postrojbama policije i Hrvatske vojske i to uglavnom za potrebe operativnih komunikacija.

Da je za vrijeme Domovinskog rata u Donjem Miholjcu bio uspostavljen centar zračnog motrenja i navođenja koji je sakupljao sve informacije radarskih postaja o zračnom prometu iz istočnog djela Hrvatske i prosljeđivao putem Radio stanice našeg radio kluba svim centrima u Hrvatskoj.

Da je Radio klub „Nikola Tesla“ član Hrvatske radioamaterske
reprezentacije pod oznakom 9A0HQ i da predstavlja Hrvatsku na
međunarodnim kratkovalnim natjecanjima i da su ostvareni zapaženi rezultati (prva mjesta u Europi, druga mjesta u svijetu, i ostali visoki plasmani što potvrđuju mnogobrojne diplome (klikni za prikaz).

Da na radioamaterskoj svjetskoj web tražilici www.qrz.com
Donjomiholjački klub broji oko 70.000 posjeta iz cijelog svijeta.

Da su većina radioamatera u stvari profesionalci u raznim tehničkim strukama u profesionalnom životu.

Fotogalerija:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *